február 13, 2007

Taito Phillip Field

Úgy tűnik a végéhez közeledik Új Zéland aktuális politikai skandalluma.
Az történt ugyanis, hogy tavaly év végén kirobbant a botrány. Kiderült, hogy a kormányzó Labour Party egyik képviselője, bizonyos Taito Phillip Field egy ázsiai - azt hiszem thai - mesterembernek cserébe a Samoa-n található háza kicsempézéséért segítséget ajánlott bevándorlással kapcsolatban.
A történet meglehetősen zavaros: ugyan fizetett a mesternek valamennyit, de állítólag nem a picai árat. Azt Taito Phillip Field is elismeri, hogy ígérte segít, ám állítja nem ígért többet, mint amennyit legálisan, az új-zélandi törvények és a bevándorlási ügymenet ismerőjeként megtehet. A mesterember viszont állítja, hogy a képviselő úr a bevándorlási engedélyt ajánlotta neki konkrétan.
Akárhogyan is, a dologból óriási botrány lett - mint erről már értekeztem korábban, a korrupció gyakorlatilag ismeretlen errefelé, ezért még a legenyhébb formája is óriási felzúdulást vált ki.
Taito Phillip Field-nek a fejét követelte előbb az ellenzék, utána a közvélemény és végül a média. Helen Clark meg a kormányzópárt eddig nem nagyon nyilatkozott az ügyben, kaptak is miatta hideget-meleget, mindenesetre ezzel hatalmas adag municiót szolgáltattak az ellenzéknek.

Nem tudom egyébként, itt védi-e valamiféle mentesség a politikusokat, illetve, ha igen, akkor milyen körülmények között. Az tény, hogy már hetek óta rendőrségi vizsgálat folyik Taito Phillip Field ellen, bár az eredményéről még nem tud senki, semmit.
Ma azután Helen Clark élesen elhatárolódott képviselőjétől, annak cselekedetét "immorálisnak, etikátlannak, és elfogadhatatlannak" nevezte.
A délután folyamán azután a párt is kizárta a soraiból, így Taito Phillip Field az egyetlen független képviselő az új-zélandi törvényhozásban.
A poltikai elemzők és a mértékadó publicisták nagyjából egybehangzóan egyetértenek abban, hogy a képviselő elleni nyomozás eredménnyel fog zárulni, és Taito Phillip Field-et elítélik.

Hiába no: az a fajta puritán provincializmus, ami Kiwilanden uralkodik, nem tűri a legkissebb botlást sem. Nem is tudom mi lenne viccesebb: magyar képviselőket ültetni Wellingtonba, vagy új-zélandi politikusokat a magyar parlamentbe.

1 megjegyzés:

  1. Szia!

    Lenne 1 kérdésem így hirtelen:
    Ti túristavízummal mentetek ki vagy készültetek előre és munka v. letelepedési vízummal?
    Ja, + mégegy: az IELTS-ből diplomához milyen kell? Alap v. nem?

    Előre is köszönöm válaszod.
    Üdvözlettel: Gyurmo

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.