március 01, 2007

Haeremai

Találtam egy tündéri összefoglalót Új Zélandról. Egy nyugdíjas szerszámkészítő írta, aki a cikk megírásakor már 43 éve élt itt. Az öreg - helyenként mosolyogtató magyarsággal ugyan -, öt fejezetben összefoglalta mindazt, amit Kiwilandről tudni érdemes. Az írás 2004 közepén készült, azóta persze változott néhány dolog. Helyenként számszaki pontatlanságokat fedezhet fel benne az ember, ami nyilván az eltelt időnek köszönhető főképp. Különös kedvencem, amikor a két szigetet összekötő kompjárat 8-9 órás menetidejéről beszél - valójában nincs egészen 4 óra sem. Úgy képzelem, jó rég lehetett, amikor még ilyen hosszan kellett hajózni.
Minden apró pontatlansága ellenére csodálatosan megszerkeszett összefoglaló, érdemes elolvasni. Az egyetlen dolog, amiben elbizonytalanított, a nyugdíj kérdése: én biztosan tudom, hogy heti 196 dollár, ő azt írja két hetente $498,18, ami majdnem 250 dollárra jön ki heti bontásban. Alig hiszem ugyanakkor, hogy a nyugdíj összege csökkent volna az elmúlt években, tehát más turpisságnak kell lennie, ennek megpróbálok majd utána járni.

"Haeremai!" (Isten hozta maori nyelven) 2004 június 29.

Nevem Róna György nyugdíjas szerszámkészítő.

Mikor megérkeztem Új-Zélandba 1961-ben ez az ország nagyon el volt maradva a nyugat-európai országok színvonalától. Az 56-os forradalom után én Németországban (Frankfurtban) éltem és dolgoztam 5 évig mint szerszámkészítő egy nagy gyárban ahol vízpumpákat készítettek tűzoltókocsik részére. A Nyugat-német életszínvonal az 1960-as időkben mondhatni egyike volt a legmagasabbaknak az európai országok között. Mivel nem volt szándékomban Európában maradni, (ami mindig is egy puskaporos hordó volt és még ma is az) így Németország csak egy ugródeszka volt számomra addig míg sikerül egy tengerentúli országba kivándorolni.

5 megjegyzés:

  1. Hat nekem az egesz cikk mosolyogtato volt:-)

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Egy ideje már többé-kevésbé rendszeres olvasója vagyok blogodnak, és nagyon élvezem informatív jellegét. De mivel szemlélődő és nem hozzászóló-okoskodó típus vagyok, hát a nyugdíj-kérdésben is hallgattam. De tessék, íme a megfejtés az öregúr számaira... :)

    http://www.workandincome.govt.nz/get-assistance/main-benefit/nz-superannuation.html#applications

    Üdv, Kata

    VálaszTörlés
  3. Na igen, az az ózondús levegő! (Amit az öreg említett írásában.) Bárcsak a szigetek felett lenne még abből az ózonból! (Így látatlanban ez tűnik a legfőbb negatívumnak az országból.)


    Amit múlkor írtál a nyugdíjról egy kommentre reagálva (hogy mindenkinek heti 196 dollár, mindentől függetlenül) felkeltette érdeklődésemet, ugyanis elég hihetetlenül (és európai gondolkodással igazságtalanul) hangzott. Kíváncsiságomnak nem bírván ellenállni megkérdeztem e-mailben erről Vezsenyi Hajnalka bevándorlási ügynököt ( bevandorlas.co.nz ), aki volt kedves, és ismeretlenül is válaszolt. Remélem, nem bánja, - ha olvassa se - hogy (bízva utólagos engedelmében) idézek belőle:


    "A kép ennél kicsit árnyaltabb.
    De az valóban igaz, hogy jövedelemtol és munkában töltött évektol
    gyakorlatilag független a rendszer.

    Az {...} említett összeg (vagyis a 196 dollár/hét - megjegyzés: Zsolt) az elérheto
    legkisebb, amikor házastársi vagy élettársi kapcsolatban csak egyik partner
    jogosult a nyugdíjra. Pl. ha az elobb említett házastársi vagy élettársi
    kapcsolatban mindkét fél jogosult nyugdíjra, akkor 203NZD/hét összeg jár
    fejenként. Aztán a kép tovább bonyolódik, befolyásolja az itt vagy más
    országokból szerzett egyéb jövedelem, másik nyugdíj is. Gondolom, ennek
    részletezésétol most eltekinthetek. A legmagasabb összeg aktuálisan 263
    NZD/hét, egyedülálló személy esetében. (Mellesleg kéthetente folyósítják,
    tehát ha másutt más adatokat találsz, nézd meg alaposan, milyen idoszakra is
    vonatkozik. És ez az adózott összeg.)

    Jogosultság:
    - betöltött 65 év
    - új-zélandi állampolgár vagy rezidens
    - 20 éves kora óta legalább 10 évet Új-Zélandon élt (abból is 5 -öt 50 éves
    kora felett)
    Munkavállalói vízummal eltöltött évek logikusan nem számítanak bele."

    Ez az előző kommentben küldött link is sok mindent megmagyarázhat.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépen köszönöm mindkettőtöknek a pontosítást.
    Általában kínosan odafigyelek, hogy a lehető legjobban utána járjak egy egy kérdésnek, most szégyenlem is magam egy kicsit.

    Mentegetőzésképpen: 196 dollár vagy 263 dollár, szinte mindegy is.

    VálaszTörlés
  5. ÁJÁJÁJ....

    1. Ha valakitől emilben kapsz valamit, akkor a beleegyezése nélkül nem teszed közzé, ugyebár...

    2. Róna Gyuri bácsi ezer éve fönt van a neten ezzel anyaggal, és azért tessék figyelembe venni, hogy ő egy másik generáció, valamint nincsen semmiféle jogi felelősségvállalás a szöveg alján.

    3. Az Új-Zélandon éldegéló emberek valószínűleg ismerik valamennyire az ottani nyugdíjrendszert, akár magyarok, akár maorik, vagy egyebek. A többieknek meg nagyjából mindegy, hogy mennyi a nyugdíj Kiwilandon.
    És ha már a kiwi nyugdíj rendszer így ki lett vesézve, akkor vajon tudna valaki pár bekezdést a magyar nyugdíjrendszerről rittyenteni, csak úgy séróból??

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.