március 06, 2007

Bevándorlási ügynök

Többször is felmerült már a kérdés: kell-e, szükséges-e bevándorlási ügynökhöz fordulni bevándorláskor?
Bontsuk fel a kérdést - szükséges vagy érdemes?
Kötelezőnek egyáltalán nem kötelező, sőt, még azt sem mondhatnám, hogy ne lehetne ügynök nélkül boldogulni. Ismerőseim, barátaim jókora hányada sikerrel járt már ügynök nélkül is.
Új Zélandon a bürokrácia csak töredéke a Magyarországon megszokottnak - Kiwiland döbbenetes módon próbálja egyszerűsíteni polgárai ügyintézni valóit. Negatív kivételként azonban pont a Bevándorlási Hivatalt szokták példaként felhozni. Tényleg, ha az ember megszokja, hogy az autó átírása 9 dollár hatvanért minden postán elintézhető egyetlen A4-es oldal öt kérdésének kitöltésével, hogy a tetszőlegesen választott helyi elektromos szolgáltatóval az interneten keresztül nem egészen tíz perc alatt élő szerződést lehet kötni, vagy végigcsinálta már a cégalapítás majdnem negyedórás procedúráját - ugyancsak az interneten keresztül -, amelynek a végén élő, működő, használható céget kap, akkor az Immigration ehhez képest valóban maga a kis pokol.
A bevándorlási szabályok és törvények szerteágazóak és sokrétűek, ráadásul a szabályozás gyakran változik - ugyanakkor persze nem rocket science, józan paraszti ésszel, kellő alapossággal és odafigyeléssel egyedül is emészthetőek. Mondom, sok ismerősöm mindenféle ügynök nélkül is kivállóan letelepedett, állampolgár lett.
Én mégis amondó vagyok: egy jó bevándorlási ügynök megér minden rá költött centet; eszembe sem jutna pont ezen spórolni.
Mit is csinál egy ilyen ügynök? Alapvetően két dolgot: egyfelől tanácsot ad, felméri a bevándorló esélyeit, lehetőségeit, ennek alapján javasol a rendelkezésre álló lehetőségek közül valamit, vagy éppen eltanácsol a letelepedéstől. Másodjára végigsegíti az Immigartionnal való ügyintézést - összeírja milyen papírokat, igazolásokat és milyen formában kell beszerezni, aztán kitölti a jelentkezési lapokat, beküldi, észben tartja a határidőket, és ha odakerül a sor, tárgyal a Bevándorlási Hivatal ügyintézőivel.
Semmi varázslat, semmi olyan trükk, amit az ember maga ne tudna megcsinálni - mégis, mindenkinek csak ajánlani tudom.
Azt hiszem, a tengeren túli letelepedés az ember életének egy szignifikáns döntése, speciális lelkiállapotban van az ember, ha már elszánta magát. Megérkezni és munkát keresni/vállalni egy dolog, aztán amikor megszületik az elhatározás a maradásról, az stresszel, bizonytalansággal is jár - és ekkor jelent óriási pszichikai segítséget az ügynök. Ugyanakkor befektetésnek sem utolsó, egy jó ügynök felgyorsítja a folyamatot, nem kell attól tartani, hogy egy hiányosan kitöltött jelentlezési lap, egy elhibázott határidő miatt hónapokkal elhúzódik az áhított munkavállalási vagy letelepedési engedély megkapása, ami bizony súlyos dollárezrek kiesését jelenthetik.
Lehet szülni is egyedül, szakember segítsége nélkül - százezer éves gyakorlata van benne a homo sapiensnek, sőt a harmadik világban ma is sokan kénytelenek elnélkülözni -, azért az mégiscsak szülészhez fordulunk a biztonság kedvéért. Valahogy hasonlóképpen vagyok én a bevándorlással is.
Új Zélandon virágzik az üzlet: számtalan bevándorlási ügynök közül lehet választani. Noha legtöbbségük megbízható, jó szakember, nem árt odafigyelni a választáskor néhány dologra.
1. Óvakodjunk az olyantól, aki bizonyos összegért cserébe munkát/munkahelyet is ígér. Nagy valószínűséggel csalásról, törvénytelenségről van szó, jobb esetben is eszelős kiszolgáltatottságban lesz részünk.
2. Lehetőleg régóta működő céget válasszunk.
3. Csak az Immigartion Office által hivatlosan elismert és engedélyezett ügynökhöz, ügynökséghez forduljunk.

Én Peter Beinert, és az Instant Immigration Services Ltd.-t tudom ajánlani. (Tudom, hogy van egy magyar bevándorlási ügynök, hallottam hírét. Róla azonban - a létezésén kívül - semmit sem tudok. Nem azért nem őt ajánlom, mert bármi kifogásom lenne: lehet éppen olyan jó, mint akárki, sőt lehet jobb is. Egyszerűen csak nem ismerem. Fehér folt.) Peter német származású, 10 éve ügynök. Lenyűgöző eredményekkel rendelkezik: a működése során 100%-os sikerrel képviselte ügyfeleit, soha egyetlen ügyét sem utasították el. Meglehetősen büszke is erre az eredményére, őrzi teljes erejéből, ami az ő esetében azt jelenti, csak akkor hajlandó valakit ügyfelének fogadni, ha teljesen biztos abban, hogy a kívánt célt (értsd: munkavállalási engedély, letelepedési engedély) eléri. Emiatt talán kicsit aggódosabb is - inkább százszorosan túlbiztosítja magát (és ezzel persze ügyfelét) a beszerzendő igazolások tekintetében; én azonban ezért egy cseppet sem tudom kárhoztatni - nekem inkább a biztonságérzetem növelte. Krisztit meg idegesítette a szőrözése - az igazsághoz ez is hozzátartozik. Árai valahol az alsó középkategóriába tartoznak - szándékosan nem írok az árlistájáról, mert ügytől és ügyféltől változik; nekünk 2000 dollár volt a letelepedési engedély -, lehet, hogy van nála olcsóbb is, az biztos azonban, hogy az általam látott tetszőleges ügynökségek sokkal drágábbak. Én roppantul kedvelem, nemcsak ügynökként, de barátként viszonyult hozzánk - ha valaki komolyan gondolkodik új élet kezdésén Kiwilanden, csak őt ajánlom. Ez esetben valóban igaz az elcsépelt szófordulat: forduljatok hozzá bizalommal.

21 megjegyzés:

  1. Ebben a 2000 dollarban maga a letelepedesi engedely volt csak benne, vagy ezen felul jonnek a kotelezo papirok es 'nemtudommik' utani koltsegek is? Nem ertek hozza, ezert lehet nem jol teszem fel a kerdest, csak megis hozzavetolegesen erdeklodom, hogy ezen felul milyen koltsegekre szamithat az ember, ami a procedurat illeti?

    VálaszTörlés
  2. Folosleges penzkidobas! Miutan az ember beadja az EOI-t es megfelel, az immigration officer kikuldi a listat, hogy mit adjal be. Ha esetleg a beadas utan hianyossagot talal, akkor gyakorlatilag azonnal megkeres (velunk ez tortent, persze minden megvolt, csak nem talalta a sok papir kozott..)
    Az embered jo hogy 100%-os eredmennyel buszkelkedhet, de ugy konnyu, ha nem vallal kicsit is kockazatos embereket. Aki meg megfelel a kovetelmenyeinek (tud angolul, van megfelelo tapasztalata/munkaajanlata stb..), az meg minek forduljon ugynokhoz? Semmilyen pluszt nem tesz hozza szerintem. A sajat papirjaidat/orvosidat/forditasaidat ugysem tudja elintezni..

    Globetrotternek: erre szerintem meg rajonnek az amugy is elkerulhetetlen koltsegek: orvosi vizsgalat, iskolai vegzettsegek elismertetese, forditasok (hitelesitesek) es maga a PR dija is. Ezek osszesen a 2000 dollar kozeleben vannak.

    VálaszTörlés
  3. Ujabb korrrektul talalt tema, gratulalok. Cak egy apro pontositas: nincs "Immigration Office altal hivatalosan elismert es engedelyezett ugynok". Ok semmifele szakmai felugyeletet nem gyakorolnak, barki lehet jelenleg ugynok:
    "Presently, Immigration New Zealand is not affiliated with Immigration Consultants or Agencies as they are independent businesses. As a result, there is no registration procedure for agents to be undertaken. The applicant is responsible for any documents or information that is submitted, either by themselves directly, or through the agent they have chosen to act on their behalf.

    In January 2005, Minister of Immigration has announced plans for legislation regulating immigration advisors. The legislation has not yet become effective." (NZIS honlaprol)

    Udv Kata

    VálaszTörlés
  4. Szerintem hobenak nincs igaza.
    Lassuk csak:
    1. Az angol anyanyelvuek a logikaja alapjan sosem hasznanak ugynokot.
    2. Mit kezdene egy uzleti bevandorlassal?
    3. Csak sajat magabol indul ki, pedig minden eset masmilyen
    4. Logikaja lapjan bevandorlasi ugyvedre sincs szukseg sosem. Mit kezdene egy fellebezessel? Nem is hallott olyanrol, hogy residence review board.
    5. Persze, ha minden sima, szuper szakmaja van ezer eve itt dolgozik, elitelve sem volt, makkegeszsegs, evi 100.000 dollart keres, felesege van es gyereke, akkor tenyleg egyszeru a dolog. Neki nincs szuksege senkire.
    6. Es ha nem ez a helyzet? Ha nem el hazassagban, ha homokos, ha betegsege van, ha gond van a referenciaival, ha a cegek, ahol dolgozott, megszunt, ha elvalt, gyereke Mo van, ha nem ismer itt senkit, ha nincs jo szakmaja, ha tartos betegsege van, ha nincs munka NZn, ha nem ert a joghoz, ha nincs az angolja olyan szinten, ha tanulni szeretne, nem erti rendszert, ha vizsgaznia kell a szakmajahoz, ha innen mar egyszer kitiltottak, ha menekult vagy, ha nem akarsz feladni MO mindent es biztosra akarsz menni, stb.
    X. 600 ugynok van NZn. Evi 10.000 residence kerelmuk van. Azaz az evi 45.000 ember fele ugynokkel jon be.
    XX. talan nem veletlen, hogy kurva keves a magyar az evi 45.000 kozott. Tobbek kozott az ilyen hozzaallas miatt.
    XXX. gondolom azt mondja hobe, ha nem tudsz valamit, kerdezzel. Hobe, te felelosseget vallalsz a tanacsaidert? Beperelhetlek, ha megsem az lesz, amit mondasz? HA kifizetem a 2000 dolcsit a forditasokra, EOIra, NZQAra, feere, es elbukom, kifizeted a karomat? Az ugynokkel jogviszonyban allsz, ami teljesen mas, mint a kulonbozo forumon tanacsolgato okosak gyulekezete.

    VálaszTörlés
  5. Ajaj... Sejtettem én, hogy itt vita lesz. A Bevándorlási ügynök témája, amolyan vízválasztó: akiket csak kérdeztem két nagy táborra oszlottak.

    Hobe képviseli az egyik tábort, és neki annyiban igazat tudok adni: optimális esetben valóban nincs szükség ügynökre.
    Mi is csak az én aggodalmaskodó, szőrözős, mindent túlbiztosítani akaró hozzáállásom miatt fordultunk ügynökhöz. Fogalmazzunk úgy, nekünk megért ennyit a professzionalizmus biztonsága.

    A másik oldalnak is igaza van: nem mindenki optimális körülmények között érkezik. Van akinél cseppet sem egyértelmű a helyzet, akinek én(mi) egy centet sem adnánk, hogy sikerülni fog, aztán a szakember mégis megtalálja a módját.

    Had meséljek el nevek nélkül egy történetet. Van egy srác, aki már évek óta itt él. Jó munkája van (igaz nem fehérgalléros), és a képzettsége sem volt igazán megfelelő. Éppen ezért több évet le kellett dolgoznia Új Zélandon, hogy összegyűljön a megfelelő számú pontja a residencyhez. Már folyamatban volt (van) az elbírálása (fogalmazzunk így: a célegyenesben járt), amikor összezördült a munkaaadójával - akinél sok éve dolgozott -, és még tetlegességre is került a sor. Ilyenkor hogyan tovább? Nekem nincs ötletem, gondolom másnak sem, hacsak nem csinált végig egy ilyen procedúrát.

    Az élet néha roppant egyszerű és egyértelmű, néha különösen fura fintorai tudnak lenni.

    Amikor a postot írtam, nem elsősorban magamra (vagy a hozzám hasonló helyzetűekre) gondoltam, hanem a kevésbbé szerencsésekre.
    Irtó sok érdeklődő levelet kapok, amelyeknek csak elenyésző hányada egyértelmű számomra (és ki tudja igazam van-e?) a legtöbb esetben fogalmam sincs, mit is mondhatnék.
    Ha rájuk gondolok, továbbra is az ügynök használata mellett török lándzsát.

    Végezetül kedves Anonymus - aki a negyedik commentet írta -, had kérjelek meg, hogy személyeskedés mentesen érvelj.
    Ez itt nem AZ a fórum, és eddig sikerült konstruktív, baráti hangulatban társalogni egymással, ütköztetni a véleményeket.
    Szeretném, ha ez továbbra is így maradna.
    Minden véleménynek helye van: akár pro, akár kontra, amíg az nem bánt/sért/kezel le másokat.

    VálaszTörlés
  6. Oke, Csanad, bocs.
    Eddig nem szolatam hozza, sosem, kicsit elragadtattam magam, mert tudom, hogy amit hobe mond, az nem igaz. Nem csak feher es fekete van, hanem mindenfele.
    Hobe levelebeol az sult ki, hogy aki nem tudja maga elintezni, az idiota, hiszen minden milyen egyszeru. Kitoltod az EOIt, megmondjak mi kell, bekuldod oszt kesz. Eloszor is ezt hittem, masok is ezt tanacsoltak nekem (nem hobe), aztan jott a dobi. De mar tul vagyok rajta, de nem kivanom senkinek azt a par ejszakat.
    Ui. ezentul megprobalok targyilagosabb maradni, most is csak az bosszantott fel, hogy nem erti, hogy nem mindenki helyzete olyan, mint az ove.A sajat helyzetebol kiindulva meg altalanosit es kijelenti, hogy aki nem olyan mit o, az ergo idiota.

    VálaszTörlés
  7. bar lehet, hogy csak en ereztem ugy a levelebol.
    Meg egyszer bocs.

    VálaszTörlés
  8. anonymusnak, aki nem a Kata :-)
    OK, az en helyzetemrol irtam, meg Csanaderol. Megertem ot, hogy biztosra ment, de eseteben folosleges penzkidobasnak ereztem a dolgot.
    HA kifizetem a 2000 dolcsit a forditasokra, EOIra, NZQAra, feere, es elbukom, kifizeted a karomat? Te, ezt Neked egy bevandorlasi ugynok garantalja?

    VálaszTörlés
  9. Meg egy kerdes, ugyanoda: mit kell ahhoz csinalni, hogy valakit kitiltsanak Uj Zelandrol??

    VálaszTörlés
  10. Nem garantalasrol van szo, hanem jogviszonyrol. Aki masnak kart okoz, azert felelos. Aki rossz tanaccsal kart okoz, fizet.
    Ez kb. olyan mint ha az elso peredben nem egy ugyvedre hallgatsz, hanem a jogi forumokban tanacsolgatokra, akik mar lattak pert.
    Elhiszem, hogy neked minden oke volt, de a vilag nem ilyen. Nekem pl. voltak gondjaim. Ettol meg nem vagyunk idiotak.

    VálaszTörlés
  11. Na, úgy látszik, hogy az orális szex mellett a bev.ügynök is megosztja a népeket.

    Figyu, ha esetleg az america kupás anyagot ezek után nem mernéd feltenni, nekem emilben nyugodtan elküldheted.
    :-)

    VálaszTörlés
  12. Ezt az idiotat hol latod??

    VálaszTörlés
  13. Hat aki feleslegesen dob ki penzt az idiota, nem?

    VálaszTörlés
  14. Ebben az esetben inkabb lustasag. Valami kozelito peldat azert ideirhatnal, hogy mi az az eset, amikor a bevandorlasi ugynok tud segiteni!

    VálaszTörlés
  15. Feljebb mar irtam errol. 6. pont.

    1. ha fellebezned kell
    2. Eü vizsgálaton akár 1 parametered nem stimmel
    3. megszüntek a munkahelyeid..
    4. biztosra akarsz menni

    stb
    Inkabb leirom, mikor nem kell:

    Fizetesed evi 100.000 vagy felette, lehetoleg NZ ismert cegnel, tobb ev munkatapasztalattal, hianyszakmaban.
    Makkegeszseges vagy
    10 eve hazasagban elsz.
    Egy orszagbol sem tiltottak ki, nem voltal buntetve.
    Angolul tokeletesen beszelsz
    Ha elolvastad elotte a 600 oldalas manualt. Fent van az immi honlapon.
    Na akkor felesleges.
    Most en kerdezek:
    ISSL lista. Van ket oszlop:
    Qualifications and /or
    Experience required for
    issuing a work permit

    Recommended standard for work
    permit applicants with an offer of
    employment

    Mindket oszlop alatt vannak kriteriumok, nem egyformak. akkor most a munkavallalasi vizumhoz melyiket kell teljesiteni? Pl, 1 oldal Alu joiner.

    En felhivtam oket, azt mondtak, adjam be, majd eldontik, meg e kapom.

    De hagyjuk ezt a temet, mert agyoncsapjuk Csanad blogjat.

    VálaszTörlés
  16. Csanad megengedte, hogy irjak:-)

    Remelem jo doksit nezek.. Az elso oszlop arra vonatkozik, akinek nincs job offere es munkat keres. Ebben az esetben National Certificate in Architecture Aluminium Joinery Level 3 kell vagy ennek megfelelo kulfoldi kepsites, amit gondolom az NZQA biral el. A masodik oszlop pedig az allasajanlattal (job offer) rendelkezore vonatkozik, oda eleg a 2 ev relevans tapasztalat es/vagy az elozo ponban emlitett kepesites. Ertelemszeruen a VAGY az erosebb, tehat ebben az esetben meguszhato a dolog a szakmai tapasztalattal.
    De ez az egesz a work permit megszerzesere vonatkozik. Vagy most mirol van szo? Mert az immigration oldalan megtalalhato, hogy van work to residence lehetoseg, ehhez 2 evet itt kell dolgozni. OK, megszunt a ceged, de valami fizetesi papirral, banki atutalassal, munkaszerzodessel csak lehet igazolni.

    En valtozatlanul ugy erzem, hogy minden eleg vilagosan le van irva. Persze ha Te annyi ido alatt megkeresed a bevandorlasi ugynok dijat, mint amennyi ido alatt elolvasod es megerted a vonatkozo szabalyokat, akkor ez ertheto. Nekem ez nem megy, en inkabb magam inteztem.

    Az hogy egy orszag nem varja tart karokkal a nyelvet nem beszelo embereket/ buntetett eloeletueket/ mas orszagbol kitiltottakat szerintem magatol ertetodo. Ennek ellenere szerintem Uj Zelandra meg mindig az egyik legegyszerubb "bekerulni", bar ugye Europaba mar tobb orszagba mehetnel ilyen herce-hurca nelkul.

    Tovabbi sok sikert!

    VálaszTörlés
  17. Tovabbra sem ertem.
    ISSL rol van szo, tehat work permitrol van szo. Work permithez meg job offer kell. Mi az amit irsz:
    Az elso oszlop arra vonatkozik, akinek nincs job offere es munkat keres..???

    Akinek nincs job offere, az nem kaphat permitet. Akkor most ez hogy van? Meg a masodik oszlopnak ott van, hogy AND/OR. Hat az nem mindegy...Szerinted az OR szamit...Lehet hogy nem...

    Konkretizaljuk a dolgot:
    3 ev tapasztalatom van, vegzettseg nuku.
    Elso oszlopa lapjan nem felelek meg a work visa kriteriumnak
    Masodik oszlop: az AND/OR miatt talan megfelelek.
    Nos? Kidobjak par ezer dolcsit a proba kedvere?
    Meg egyszer, nem ertem,mert mindket oszlopban work visarol van szo, es a masodik oszlop,mindig szigorubb. Nezd meg pl. a fogtehnikust (dental technician). Kell szakmai regisztracio vagy nem? Nagyon nem mindegy! Vagy senior travel consultant. Masodik oszlop ures.
    Ezek eletbevago kerdesek, es az immi nem segit, hiaba hivod fel oket!
    En mar lasan 10 eve itt vagyok, de nem merem azt mondani, hogy az ugynok penzkidobas, Valakinek igen, de a tobbsegnek nem. Te az elso csoportba tartozol, orulj neki.De masodik csoprt nem idiota, csak olyan a helyzetuk. Okes?

    VálaszTörlés
  18. Szerintem az elmélet részt le lehetne zárni, amint megérkezem, keresem az itt nyilakozókat, és a gyakorlatban kipróbáljuk a procedúrát.
    Deal?

    VálaszTörlés
  19. totasz: mit tudsz felmutatni, mit szeretnel es mikor erkezel?:-)

    VálaszTörlés
  20. Hobe, engem is érdekelne a válaszod a fenti kérdésre. Akkor most lehet kapni vízumot, akkor is, ha nincs offered? Vagy mire vonatkozik az az első oszlop?

    VálaszTörlés
  21. Sziasztok.Lenne egy kerdesem,remelem tudtok szamomra ertekes valszt adni.Szerintetek mennyi eselye van egy olyan embernek a letelepedest megkapni.Aki 5 ev el zelandon 4 eve hivatalos munkavallalasival dolgozik,ugyan annal a cegnel,felesege van,vallalkozasa,de viszont nem tisztak az erkolcsei (magyarorszagon)?

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.