október 19, 2007

A maori nacionalizmus arca

Azt hiszem, kissé megnyugodtak a kedélyek, mióta napvilágra került: a hétfő terrorfenyegetés mögött nem egy új, eddig ismeretlen – és érthetetlen – mozgalom áll, hanem Tame Iti, a maori nacionalizmus arca. Gyanítom, hamarabb lecsillapodtak volna kedélyek – sőt valószínűleg fel sem korbácsolódtak volna –, ha már a kezdetekkor rendelkezésre áll ez az információ. Noha így sem öröm, hogy Kiwiföldön fegyverkező szeparatistákról lehet olvasni, most, hogy lassan fény derül a részletekre, az egész mondhatni súlytalanná vált – nyugodtan kijelenthetem, a pániknak vége.

Kép: NZPA. Tame Iti, Wellington, 2004.

Tame Iti az új-zélandi belpolitika, a harcos maori radikalizmus régi, megszokott és bejáratott, egyben emblematikus figurája. A Ngāi Tūhoe (ejtsd: tuhoj) törzshöz tartozó aktivista 1952-ben született. Gyermekkorában még nem tanulhatott maori nyelven az iskolában, így hamarosan a 60-as 70-es évek maori nemzeti mozgalmak tagjainak sorában találta magát, később egyik vezetője lett. Előbb csatlakozott az Új-Zélandi Kommunista Párthoz, majd 1973-ban – a kulturális forradalom idején – tanulmányútra ment Kínába és részese volt a kor maori földfoglalásainak is.
Kommunisztikus beállítottsága nem akadályozta meg abban, hogy rádiós DJ-ként, képzőművészként előbb éttermet nyisson Aucklandben (ahol tradicionális maori ételeket szolgálnak fel), majd művészeti galériára tegyen szert Auckland belvárosában a Karangahape Road-on. (Érdekes kitérőként jegyzem meg csupán, hogy a K Road-ként ismert utca a város szex és bulinegyede, tele szexboltokkal, kuplerájokkal, homokosbárokkal és pezsgő éjszakai élettel.)
Élete során gyakran szembekerült a törvénnyel – volt, hogy kihalással veszélyeztetett fajok halászata miatt tartóztatták le, gyakrabban illegális fegyvertartás vagy használat miatt –, de hozzá fűződik a parlament előtt Maori nagykövetségnek aposztrofált sátor felállítása is, ahol Tūhoe útleveleket állított ki.
1996-ban, 99-ben és 2002-ben is a Maori Párt képviselőjelöltjeként indult a választásokon.

Kép: NZPA. Tame Iti, Wellington, 2004.

A Ngāi Tūhoe az Északi Sziget keleti, erősen erdős részén található a Te Urewera és Te Urewera Nemzeti Park területén. A nagyjából 30 ezer főt számláló törzs (iwi) tagjainak mintegy 40% anyanyelveként beszéli a maorit (ez az arány egyébként a teljes maori népesség tekintetében alig haladja meg a 20%-ot (23.7%), az Új Zélandi kulturális kormányzat minden erőfeszítése, az általános iskolai maori nyelvtanítás, a napi 24 órában sugárzó Maori televíziós csatorna ellenére.) A Tūhoe hozzávetőleg 5 ezer tagja még ma is a vadonban, törzsi körülmények között él, de a városlakók is legalább két évente visszatérnek az erdei közösségekbe. A Tūhoe a legnagyobb törzs, amelyik 1975-ben a Waitangi Szerződésben meghatározott jogokat – és őseik földjét – követeli vissza az új-zélandi kormányzattól. 2002-ben újabb szerződés született ez ügyben, a 2005-ig benyújtott kárpótlási kérelmek elbírálásának lezárása még idén a parlament elé kerül.

Az, hogy Tame Iti az idő múlásával kezdi végképpen elveszíteni a realitásérzékét sajnálatos tény. A maori nemzeti mozgalom, a maori földek kárpótlása ügyében folyamatos előrelépések történnek – talán nem olyan gyorsan, mint az kívánatos volna, ám az tagadhatatlan tény, hogy a világon példatlan módon politikai egyetértésben és akaratban folyik a maori nép jogainak helyreállítása, megőrzése.
Tame Iti terve – IRA stílusú háborút hozni Új Zélandra a fehérek ellen – minden komolytalansága ellenére is csak árt a maorik ügyének, és túlmutat a politikai rövidlátás kategóriáján: értelmetlen, felesleges és káros, meg persze tragikomikus. Hiszen kiderült, a formálódó terrorszervezetnek nem sokkal több mint húsz tagja között 15 éves iskoláslány is van, a fegyverkezés komolyságát pedig jól szemlélteti: Tame Iti egy aucklandi fegyverboltban próbált gránátvetőket rendelni.

13 megjegyzés:

  1. Szia!

    Örültem, hogy megtaláltam a bloggodat, szépen megkeresetem az elejét és elkezdtem olvasgatni. Aztán úgy a harmadik kommentnél úgy döntöttem, hogy abbahagyom.
    "egyfelől bízom a magyar baloldal győzelmében (ha egy módom lesz rá, Sydney-be utazom, hogy szavazatommal is támogassam őket)"

    Igazából tudom, hogy nem szabadna előítélettel viseltetni az iránt aki máshová szavaz, de az beteszi a kaput, hogy olyan szavaz a bal oldalra aki itthon sincs. Aki nem érzi a saját bőrén, hogy miként teszik tönkre az országot ezek a Kádár maradékok. Egyáltalán, miért enegedik azt, hogy külföldön élők szavazzanak. Aki kint él az szavazzon a helyi erőkre, végülis ők határozzák meg a te életedet. Ennyi erővel én is szavazhatnék a egy Japán pártra innen, nem tök mindegy?
    Szal innentől kezdve sok sikert, remélem a 2010-es választáson végre helyes irányba tudjuk fordítani az ország kerekét....
    Neked meg sok sikert kint, és légyszíves ne szavazz három év múlva. ;)

    VálaszTörlés
  2. Nem ez az ember lovoldozott az Uj-zelandi zaszlora is par evvel ezelott?

    Az elozo hozzaszolo eltevedt! Vagy en?;-)

    VálaszTörlés
  3. Valaszolok is magamnak: o volt! Tāme Iti fired a shotgun into a flag in close proximity to a large number of people.

    VálaszTörlés
  4. Nem értem mitől tévedtem volna el. Megmagyaráznád?

    VálaszTörlés
  5. Süti! Én ezt a blogot kb egy éve olvasom, az általad idézett részre is emlékszem. Részben igazad van. Persze ha egyszer valamiféle ténylegesen "magyar" és ténylegesen "baloldali" erő győzne, nem hiszem, hogy olyan rossz lenne :)
    Mégis vissza-visszatérek az Új-Zélandról szóló személyes megjegyzések miatt, beszámolók miatt. Eddig még nem bántam meg. Ha a fő téma érdekel, kevésbé lényeges a szerző politikai éleslátása.

    VálaszTörlés
  6. Süti:

    Sajnálom, ha politikai beállítottságom okán lemondasz egy téged egyébként érdeklő témáról. Noha elsősorban liberálisnak vallom magam, és bizonyos egyetemes erkölcsi értékek mellett kiállok, ennek a blognak nem célja a politizálás, különösképpen nem magyar politizálás.

    Az, hogy Magyarországról eljöttem és sok szempontból élhetetlennek tartom éppen az ilyesfajta mentalitásra vezethető vissza: egyszerűen nem mértem, miért kellene ilyen fokon megosztottnak lennem, miért kellene lövészárkok mentén berendeznem az életemet. Egyébként pont ezt a végzetesen megosztó politizálást nem tudom megbocsátani a magyar jobboldali politikai elitnek, ami nézetkülönbség esetén azonnal stigmatizál is.

    VálaszTörlés
  7. Mert a balodal nem fasisztáz, nyilasoz rögtön.
    Szerintem jobb, ha nem foglalkozol magyar belpolitikával. Legalább egy balos szavazóval kevesebb.

    VálaszTörlés
  8. Ne érts félre kedves Csanád, nekem semmi bajom az értelmiségi baloldallal. De ez itthon nem jellemző. Akármit csinál a jobb oldal, mindjárt indul a fasisztázás és a kirekesztés.
    Ez a kormány hazugságokra épül és olyan emeberek irányítják ( tisztelet a kivételnek) akik anno erősen megkérdőjelezhető módon jutottak sok-sok pénzhez és most játszák itt nekünk az eszüket. A tetteikből világosan érezhető, hogy nem a nemzet érdekeit tartják szem előtt. Sorolhatnám napesitg, hogy az intézkedéseik egész mást mutatnak mint a nagy beszédek melyeket a drága miniszterelnökünk levág.
    Persze az is hozzátartozik, hogy a liberalista szemlélet, finoman fogalmazva sem áll tól közel hozzám. Lehet, hogy maradi vagyok, de a konzervatív, keresztény értékrend mindig is szimpatikusabb volt, mint ez a mostanában terehet hódító mindent-szabad-mindenkinek stílus.
    Azért persze bele-bele olvasgatok a blogba :)

    VálaszTörlés
  9. Hogy jon Tāme Itihez a magyar politika??

    VálaszTörlés
  10. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  11. Ritkán szoktam moderálni, ez talán az első eset a blogon, de most megtettem.

    Itt nincs helye fasisztázásnak.

    Kéretik ezt figyelembe venni.

    VálaszTörlés
  12. akkor azt valaki biztos nekem címezte :))

    VálaszTörlés
  13. Üdv! Én egy másik névtelen vagyok. Ez a Tame Iti úgy néz ki, mint a Szupercsapat c sorozatban Rosszfiú (Mr. T). És kapott a boltban gránátvetőt?
    Én mindig azt hittem, hogy Új Zéland mennyire jó, mert nincsennek konfliktusok, de egyre többet olvasok, és szomorú vagyok, pedig nagyon tervezem h külfre megyek, de vagy Kanada, vagy Zland. Bár ma már egy ország se bűnözésmentes, de elszomorít, hogy a zászlóra lövöldöznek, meg halált emlegetnek itt is...

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.