február 08, 2008

A Hivatal állásfoglalása

Az előző bejegyzésem kapcsán felmerült kérdések tisztázása végett felhívtam az Immigration Offic-et (Bevándorlási Hivatal), és nem túlságosan meglepő módon kiderült: Névtelen ajánlotta egyenes út a járható.
A következő információt kaptuk, arra nézvést, hogy mi a teendő, ha valaki munkakeresési céllal, de nem előre intézett work permit/resindency-vel érkezik Új Zélandra:
A határon (valójában már a repülőn) a kis papíroson turist permit-et kell kérni, de a megjegyzés rovatba be kell írni, hogy munkakeresés céllal érkezünk, interjúkra hívtak meg. A Hivatal ügyintézője hangsúlyozta, hogy az őszinteség a legfontosabb. (No, igen, igen... )
Ha feltüntettük, hogy célunk a munkakeresés, akkor a Border Controll (a kuckóban ülő, útlevélbe pecsételő jószág) minden bizonnyal rá is fog kérdezni. Mondjuk el neki a helyzetet, hogy igen, munkakeresési céllal jöttünk, ha vannak előre ígért interjú lehetőségek, azt soroljuk fel. Nyilván kíváncsiak lesznek a szakmánkra, végzetsségünkre is, ezeket is tudassuk a belépéskor.

Peremfeltételek: tárgyalóképes angol-nyelvtudás, hiánylistás szakma, repülőjegy vissza, szállás és megfelelő pénzmennyiség az itt tartózkodásra.

Az ügyintéző külön jelezte, hogy a "jövök és majd csak találok valami állást", nem akceptálják, de a konkrét tervekkel érkező, tájékozott és felkészült munkakeresőket szívesen látják, nem támasztanak akadályt a határon.

14 megjegyzés:

  1. Köszi, már alig vártam a jelentkezésedet. Tehát, ismét bebizonyosott, a felkészülés nagyon fontos (kalandorok kiméljétek meg NZt). Már az a kérdés, mi van akkor, ha valaki nem hiánylistás? Szerintem, ha igazolható interjúra jön, akkor sem lesz gondja. Meg szerintem a turizmus + álláskeresés is járható.
    Na már csak egy dolog kell:
    Valaki, aki mindezt kipróbálja.

    VálaszTörlés
  2. Hát amennyire ma népszerű otthon a zátony, szerintem lesz próbakő.

    Egyébként nem annyira meglepő, hogy az egyenes út működik, sajnos a mi káejrópai fejünkben ez élből kizáródik általában...

    VálaszTörlés
  3. Visszatérve a témára, szerintem sima turistaként is beengednek és nem lesz gond. Én még olyan nem hallottam, hogy aki turistának nézett ki (nincs bizonyítvány nálad, foglalt szállás, autó, utitervek, nem 3 hónapos jegy, elég pénz) hogy megvideózták vegy cicóztak volna. Ha rajtakapnak, hogy hazudsz (bizonyítvány, papirok) vagy (nincs is interjú, nem is tudsz annyira angolul, hogy esélyed volna), akkor gond lesz mindkét esetben. Tehát szerintem az is jó, ha turistának adod magadat, meg a másik is. Attól függ, milyenek a körülmények, ami mindenkinél egyedi. Ezért nem lehet szerintem általános szabályként kimondani egyiket sem. Szerintem.

    VálaszTörlés
  4. Már megint azt mondom, írjatok, aztán mi szűrünk. Nekünk megvannak a feltételek, szóval mi az őszinte utat fogjuk járni.

    Köszi Csanád az infót!

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok!

    a hiánylistás szakmákról honnan lehet információt szerezni?
    Köszi

    Cs.

    VálaszTörlés
  6. hiánylistás szakmák felsorolását megtalálod a bevándorlási hivatal honlapján:

    www.immigration.govt.nz

    VálaszTörlés
  7. benne van a szakmám, ráadásul auckland és környéke is stimmel :))

    VálaszTörlés
  8. Hello Csanád, nem éppen a témához tartozik, de még a múltkoriban irogattam, az index fórumon, hogy megkérlek időközben frissitsétek a közösségi weblapot, vannak már olyan blogok pld amelyek már egyáltalán nem müködnek, még a link a weblapjukra sem (Norbi és Cindy féle blog), és tudom vannak olyanok is, akik ott vannak, de már nagyon régen irtak, lásd Czuppy blogját, vagy a "megmutatom" nevezetü blog. Ugyanakkor sajnálatos lenne, ha Pappito atyánkfia fáradsággal megirt blogja ne kerüljön fel a közösségi weblapra...
    2. Más - tudsz nekem információt nyújtani, ha nem kérek túl sokat tőled, ha postán valaki feltesz egy boritékot iratokkal - irány Új Zéland, mennyi idő alatt ér esetleg oda ? Kaptál otthonról esetleg levelet, amelyen látod mikor tették fel és mikor érkezett oda, vagy esetleg forditva ???
    Kösz előre is

    VálaszTörlés
  9. Nna, most már bebizonyosodott, miért is vagy Te pángalaktikus szuperbég :-). Képes vagy felemelni a telefont, és rákérdezni. Le a kalappal.

    VálaszTörlés
  10. Hát ehhez tényleg hatalmas tehetség kell. De ha én nem mondom meg a frankót, akkor sosem hívja fel. Valóban, le a kalappal. Őstehetség, istencsászár!

    VálaszTörlés
  11. Bocs, Csanád! Előző megjegyzés természetesen törölendő. De a probléma megoldódott, így Névtelenre már nincs is szükség.

    VálaszTörlés
  12. Névtelen: semmi gond. Nem vagyok sértődős, ráadásul még igazad is van. Amíg hasonló módon értelmes, hozzáadott értékkel látod el a blogot, azt sem bánom, ha időnként goromba vagy...

    Mlg: oké, majd próbálom update-elni a magyarok.co.nz-t. Addig is: a sima postán feladott küldemények 8-10 nap alatt értek átlagosan ide. Nyilván karácsonykor, csúcsidőben lassabb, de év közben ez az átlag.

    VálaszTörlés
  13. Nekem 10 nap alatt ért oda már kétszer is decemberben sima postás csomagom (levélcsomag jellegű). Meg is lepődtem. Légivel még gyorsabb a dolog.

    Andi

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.