február 06, 2008

Warning! Bevándorlóknak

Sajnálom, hogy nem kifejezett jó hírekkel jelentkezem újra, de mindazok számára, akik Új Zélandot forgatják a fejükben fontosak lehetnek az alább következők.

Először is: 2008 február 4-től ismét változtak a bevándorlás szabályai. Egyébként is tudni lehet, hogy a szabályozást évente legalább egyszer felülvizsgálják: az elmúlt időszak bevándorlóinak mennyisége és minősége függvényében vagy felülbírálják az addig érvényben lévő rendelkezéséket, vagy hagyják ugyanúgy. Általánosságban inkább felülbírálják. Amolyan húzd meg, ereszd meg módon dolgozik az Immigration. Amikor épp kevés az új kiwi jelölt, akkor könnyítenek, majd amikor egyszerre túl nagynak tűnik az érkezők hordája, olyankor jön a szigorítás.
Tudni érdemes, hogy a bevándorlási szabályok manipulálása nemcsak a bevándorláshoz/letelepedéshez szükséges pontrendszer módosításában merül ki, de a meglévő képzettség, igazolható munkatapasztalat elismerése és osztályzása legalább annyira vitális.
A mostani módosítások a Skilled Migrant (képzett munkaerő) kategóriára vonatkoznak, és röviden az ausztrál osztályozó/minősítő rendszer átvételét jelentik.
Amint megtudtam, hogy jelentős módosítás történt a bevándorlási szabályokban, azonnal felhívtam az ügynökünket: meglehetősen sok frissen érkezett, vagy éppen érkezni készülő barátunkat ismerősünket érinti kérdés, tudni szerettem volna, hogy mire számítsanak. Peter Beiner válasza a legkevésbbé sem volt megnyugtató – elmondása szerint, egész pályafutása legkeményebb szigorításával állunk szemben (és ez a pálya immár több, mint évtizedes). A legalapvetőbb szigorítás a diplomák/bizonyítványok minősítésében (immár sokkal diverzifikáltabban bírálják el, hogy mit fogadnak el, és milyen szintű helyi képzettségnek feleltetik meg) és az igazolható munkatapasztalat befogadásában történt. Ne kérdezzétek, hogy ez pontosan mit jelent: ugyan elolvastam az Immigartion honlapján a változást röviden taglaló három képernyőnyi anyagot, de sokkal okosabb nem lettem tőle. Peter is azt kérte, hogy adjak neki néhány napot, amíg kifigurázza (kifigurázni vmit: ige a magyar-kiwi szlengben, gyk. kitalálni, kigondolni értelemmel. a figuring out hasonló jelentéstartalmú angol szóhasználat torzítása), hogy pontosan miképpen kell értelmezni az új szabályokat, s amíg tud beszélni a Bevándorlási Hivatal munkatársaival, hogy ők miképpen értelmezik és alkalmazzák ezeket az új szabályokat. Mindenesetre első olvasatában roppant elkeserítőnek minősítette az új helyzetet, több ügyfelének is azt tanácsolta, ne most fussanak neki a procedúrának, sőt volt akit vissza is küldött szülőhezájába, mert a jelenlegi szabályozás melett nem látott esélyt a sikeres munkavállalásra/letelepedésre.
Ugyanakkor persze szóba került, hogy az idén óhatatlanul bekövetkező felülvizsgálat alkalmával nyilván jelentős enyhítés várható, mert olvasatában a mostani szigor miatt olyan kevés új bevándorló érkezik majd, ami – igen, átesés a ló túloldalúra –, tovább növeli az amúgy is tetemes munkaerőhiányt.

A másik aggodalomra okot adó jelenség első jeleit már fél évvel ezelőtt érezni lehetett, de az egyre szaporodó hírek nyilvánvalóvá tették, hogy a fentebbi szigorítással koreláló trenddel van dolgunk. Jelentősen szigorodott a határőrizeti szervek bevándorlással foglalkozó gyakorlata, ami kevésbbé bonyultan megfogalmazva annyit tesz, hogy jóval erősebben és többet kekeckednek a reptéren, amikor az emberfia megpróbál az országba hatolni. Az elmúlt fél évben immár öt olyan esetről hallottam, amikor a frissen érkezett turistákat hosszas faggatásnak vetették alá az érkezésük célját illetően, hogy végül nyilatkoztassák őket: nem fogják kérni a turista vízum meghosszabbítását, vagy nem fognak munkavállalási engedélyért folyamodni. Megtörtént, hogy a nyilatkoztatás után, amikor a delikvens mégiscsak hosszabbításért folyamodott, elutasították, mondván: a belépéskor azt mondta, nem akar három hónapnál tovább maradni, ergo hazudott, és Új Zélandnak nincs szüksége hazug emberekre.
Ez az a gyakorlat azért kellemetlen kifejezetten, mert a legtöbb bevándorlójelölt nem az anyaországból intézi a munkavállalási/letelepedési engedélyt, hanem turistaként lép az országba, itt kezd el állást keresni – hisz sokkal könnyebb munkát találni, ha személyesen interjúztathatnak meg –, és a friss job offer birtokában nekikezdeni a munkavállalási engedély kérvényezésének. Nos ezt a lehetőséget teszi lehetetlenné, illetve kockázatossá a mostani beléptetési gyakorlat.
Mindez persze nem jelenti azt, hogy mindig és mindenkivel eljátszák a fentebb vázolt nyilatkoztatást, de a fél év alatt öt eset már trendet rajzol ki, és ez persze csak az az esetszám, amiről én, véletlenül értesültem.

Ez az érkezési kockázat veti fel, az utóbbi időkben oly gyakran felmerülő kérdést: mikor jönni? Mint annyi mindenben, itt sincs konszenzus. Lássuk a lehetőségeket:

1. Az itteni nyáron (decembertől februárig) érkezni, az abszolút turista szenzonban.

Pro: a határon nagy valószínűséggel kisebb esélyben kekeckednek, sokkal hihetőbb, hogy egyszerű turista az emberfia, aminek beállítja magát, jelentősen kevesebb a kockázat, hogy a fentebb említett módon nyilatkoztassák. Új Zéland komoly turista célpont, főszezonban nem piszkáljuk a pénzüket itt elkölteni kívánó külhoniakat.

Kiwiland a legszebb arcát mutatja: napfény, beach, lazaság - így a legkönnyebb aklimatizálódni, és a legjobb önigazolás, miért is vándorlunk olyan nagyon messzire eredeti élőhelyünktől.

A megélhetés is olcsóbb, nyáron nem kell a fűtés brutális áramszámláját fizetni.

Contra: a nyári szezonban igazán nehéz (majdhogynem lehetetlen) munkát/job offert találni, ilyenkor mindenki nyaral, a cégek tartaléküzembe kapcsolnak, február végéig, március elejéig áll a munkaerő piac, hacsak nem a vendéglátóiparban próbál elhelyezkedni az emberfia. Ez a friss bevándorló jelölteknek jelentős anyagi megterhelést jelenthet: az otthonról hozott pénzből kell berendezkedni, felélni azt, és kivárni, amíg munkára lellnek. A replőjegyet nem számítva is kell 4-5000 dollár az életkezdéshez, ehhez még nyugodtan adjunk hozzá havonta 2-2500 dollárt, amibe a szolíd létfenntartás kerül Aucklandben.

2. Az itteni télen (júniustól augusztusig) érkezni

Pro: Zakatoló gazdaság, sok területen jelentős munkaerőhiány – jelentősen megnövekvő esélyek a gyors elhelyezkedésre. Ez nemcsak anyagilag lehet sokkal kedvezőbb, de a friss bevándorló jelölt pszichés állapotára is kifejezetten kedvezően hat, ha gyorsan talál munkát, hamar megkapja az ilyenkor annyira szükséges biztonságérzetet.

Contra: a határon sokkal gyanakvóbbak, nehezebben hiszik el a turizmus iránti ellenállhatatlan vágyunkat, igen könnyen belefuthatunk a már emlegetett nyilatkoztatásba.

Új Zéland ilyenkor mutatja a legkevésbbé vonzó arcát: esők, hűvös; minimum kétszeres villanyszámla. Ha valaki nem komoly eltökéltséggel érkezik, könnyen elbizonytalanodhat, hogy helyes volt-e az eredeti elgondolása.

Konklúzió:

Én az itteni koraőszt tartom a legideálisabb érkezésnek bevándorlási szempontból. Legyen mondjuk a március hónap. Az idő még gyönyörű, a turizmus szempontjából abszolút utószezon van, még hihető, hogy világot látni jöttünk. A cégek az új pénzügyi év legelején vannak, beindul a munkaerő piac – noha ez az állástváltoztatás klasszikus ideje, tehát van konkurencia –, ilyenkor már egyre nagyobb valószínűséggel lehet munkát is találni.
Jó eséllyel fűteni még alig kell, viszont a turisták eltávozását követően sok a jó áron kiadó lakás, olcsóért eladó autó.

Most had hallom, ti mit gondoltok minderről?

30 megjegyzés:

  1. A faggatozas nem fugg ossze azzal, hogy valaki turista, rezidens vagy netan allampolgar.
    A nyilatkoztatas meg azert szaporodott el, mert egyre tobb olyan honfitarsunk jon ide, akik valojaban le szeretnenek itt telepedni, de Uj-Zelandnak nem rajuk van szuksege.. En olyat nem ismerek, aki jol beszelt angolul, megfelelo szakkepzettsege volt es szorakoztak volna vele. Kozos ismeros 4 gyerekes apuka pl. mit mondott a hataron?

    VálaszTörlés
  2. De miért alkalmaznak még egy külön 'eljárást' a szűrésre? Ahhoz képest, hogy minden másnap siránkoznak a newstalkon, hogy milyen nagy a szakképzett munkaerő elvándorlása, nem tűnik logikus lépésnek, hogy olyan lehetetlen feltételeket szabnak, mint pl ez a külföldről való munkaszerzés. A hiányszakmák köré épülő pontozás miért nem elég biztosíték?

    VálaszTörlés
  3. miért volnának lehetetlen feltételek?
    Miért kéne, mindenki beengedni?
    Miért kéne angolul nem tudókat beengedni? Hogy a magyar vállalkozóknál rabszolgáskodjanak, mint ahogy Angliában történik?

    VálaszTörlés
  4. Hobe: a négygyerekes apuka egyedül érkezett, a család csak akkor jött utána, amikor neki már volt job-offerje, és a határon ezt szépen be is vallották.

    Az általam hallott öt eset közül kettőre nem is tudok mit mondani, az ott teljesen érthető és helyénvaló lépésnek tűnt az Immigrationtól. (Értsd: képzettség nélkül, nem létező angoltudással.) Volt viszont két olyan eset is, amikor diplomás, angolul tudókat nyilatkoztattak, őket sajnálom, mert ha nem történik meg velük, talán jó esélyük lett volna maradni.

    Johann: nem tudom. Spekulációkat persze hallottam, hogy azért vették át az aussie módszert, hogy ne használja senki Új Zélandot ugródeszkának, azért mert itt könnyebb. Bár erre meg azt gondolom, hogy az állampolgárság kiadásának az elnyújtása megfelelő védelem volt.

    Névtelen: alapvetően egyetértek. Nem kell mindenkit beengedni.
    Én ugyan azt hiszem, hogy a mostani szigorítás nem elsősorban a magyaroknak, vagy akár más európaiaknak szólna, hanem sokkal inkább az ázsiai bevándorlókat célozza.
    Ugyanakkor az is tény, hogy eddig jóval könnyebb volt: azért írtam a post-ot, hogy figyelmeztessem azokat, akik a költözésen törik a fejüket, mostantól jóval kockázatosabb a dolog. Inkább bele se vágjon az, akinek nem egyértelmű a helyzete, mert könnyen lehet, hogy csak egy kudarcos, drága nyaralás lesz belőle.
    Magyar vállalkozók rabszolgamunkásai? Hát erről még nem hallottam... :)

    VálaszTörlés
  5. Hát arról biztosan hallottál, hogy mi a helyzet Angliában. Na ez terjed itt is.
    Pl. itt egy nagyon intelligens vállalkozó hirdetése:
    http://www.expressz.hu/allas/kulfoldi/showAdvert,6981705,88,1.html

    Fő cím:
    Acst, Epitoiparban jartas szakmunkasokat keresek Uj Zelandra!

    Hívd fel, kérdezd meg, milyenek a feltételek!

    VálaszTörlés
  6. Névtelen: ezekben igazad van, én fejeztem ki magam szarul. Megpróbálom még egyszer: mi értelme van szívatni az embereket a Csanád által említett nyilatkoztatással, ha a letelepedési vízumot úgyis csak akkor adják meg a végén, ha nz államnak kedvező 'lakosjelöltről' van szó - amiről a bevándorlási szabályrendszer bőven gondoskodik, akit meg nem látnak szívesen, annak úgyis távoznia kell.

    Csanád: Itt egy példa: http://www.mfor.hu/cikkek/37680.html - igaz, itt épp nem egy magyar vállalat van, de én is emlékszem magyar vállalkozósra is, aki különböző ürügyekkel mínuszba hántotta a dolgozói fizetését, akik feketén dolgoztak, nem tudtak angolul, és persze ki voltak csöppet szolgáltatva.

    VálaszTörlés
  7. Johann:
    A válasz egyszerű.
    Azért, mert el akarják kerülni a feketén foglalkoztatást.
    Ha nem tudsz angolul, lásd Anglia, teljesen ki vagy szolgáltatva. Nem érted a vízumeljárásokat, a munkáltató hiteget, már be van adva, várni kell, stb. Letelik a 3 hónap, kirúgnak, kiutasítanak, neki meg jön a következő.
    Ha egy kicsit rákeresel a guglival a hirdetésben szereplő telefonszámra, sok minden kiderül a "hatalmas" vállalkozásáról.
    Olvasd el. pl ezt:
    http://www.talaljuk-ki.hu/index.php/article/articleprint/314/-1/69/
    Egy mondat:
    A londoni buszpályaudvarok éjszakánként ma már tele vannak olyan kelet-európai hajléktalanokkal, köztük magyarokkal is, akik nyelvtudás nélkül, nincstelenként vergődnek az angol fővárosban. Annyi pénzük sincs, hogy hazautazzanak. Az ilyeneket aztán összeszedik a magyar maffiózók – ma már van londoni magyar munkaerőmaffia – és leviszik vidéki építkezésekre, éhbérért dolgozni.

    VálaszTörlés
  8. Oké, legyen a nyelvtudás hiánya ok a nyilatkozatra. De ilyen okot nem említett Csanád az írásában. Csanád?! Kérlek tégy igazságot! :)

    Angolul beszélő látogatóból pedig kétfélére tudok gondolni.
    Az olyat, aki becsületesen akar letelepedést intézni, nem ellehetetleníteni kellene, hanem, teszem azt, tájékoztatni a veszélyekről. 'Odafent' gondolom van fogalmuk arról, hogy a munkakeresők (azok, akiknek örülnek) nagy része turistavízummal fog érkezni a külföldről való munkakeresés nehézségei miatt; nem látom értelmét, miért nehezítenék meg a dolgukat.

    Másik részről pedig, ha van olyan, aki felkerekedett otthonról azzal a szándékkal, hogy feketén dolgozzon, azt nem egy plusz ígéret fogja visszatartani.

    VálaszTörlés
  9. Ok, részint érdekes, hogy a magyar munkaerőmaffia miként működik, és még ha az ácsos eset az is, aminek első pillanatra tűnik, gondolom a távolság miatt sosem lesz igazán tipikus.

    Egyébként pont ezért tartom fontosnak, hogy legyenek magyar blogok, ahonnan lehet jó előre tájékozódni, hátha ez segít megakadályozni az angliai helyzet kialakulását.

    Nyilatkoztatások:

    Jelzem: két esetben is angolul tudó, diplomás párokat nyilatkoztattak, tehát számomra nincs egyértelmű magyarázata ennek a gyakorlatnak.
    A nem kívánt bevándorlást simán fel lehet tartóztatni a work permit/residency kérelem elbírálásánál is, ebben Johann-nal értek egyet.

    Fekete munka megakadályozása? Lehet.
    Bár ugye az köztudott, hogy Új Zéland nem az a hely, ahová kiugrasz egy évre (turista vízummal, fekete munkásként) meggazdagodni.
    Aki idejön, hogy dolgozzon, az hosszú távra tervez, ahhoz pedig inkább előbb, mint utóbb a státuszának rendezése szükséges.

    Nyilván van azonban valami értelmes magyarázat a háttérben, csak épp nem nyilvánvaló a számunkra.
    Ha a fantáziámat kellene használnom, olyasmit tudok elképzelni, ami az ázsiai bevándorlók szokása, és a kiwi hivatal szerint mindenáron kerülendő, de mert PC országban élünk, nyilván nem lehet csak a pundzsáb érkezőket nyilatkoztatni, ezért kerül a szórásba kelet-európai is.
    Vagy tudjafranc...

    Logikát nem találok benne, pusztán a tényre/trendre kívántam felhívni a figyelmet.

    VálaszTörlés
  10. Csanad! Tudom hogy az apuka egyedul erkezett, de arra lennek kivancsi, hogy o mit mondott, amikor jott!:-) Mert igazabol vele szivozhattak volna!

    VálaszTörlés
  11. Hobe: vele nem kekeckedtek az emlékeim szerint, simán beengedték. Meg persze még sokakat. Nem is azt mondom, hogy mindenkivel kötekednek, csak azt, hogy van rá egyre nagyobb számú precedens, és nemcsak a Lo-Fi érkezőkkel szöszölnek.

    VálaszTörlés
  12. Nincs itt semmilyen rasszizmus a háttérben. Csak kiszűrik az idiótákat.
    Nézd, ha én mondjuk egy tanár vagyok, vagy nővér, akkor nyilvánvalóan otthonról elintézem a regisztrációt, mert anélkül senki nem alkalmaz. Ha nem értek hozzá, felveszem a kapcsolatot a bevándorlási ügynökkel. És készre jövök.
    Ha meg szobafestő, akkor indulás előtt X céggel felveszem a kapcsolatot, és állásinterjura jövök. Ha fogalmam sincs az egész eljárásról, megintcsak létezik profi segítség (ügynök). A határon pedig az igazat mondanám, állásinterjúra jövök, tessék, ezekre a helyekre. Olyan nincs, hogy ne engednének be.
    Azt mondod, aki idejön, hosszú távra tervez. Ha igen, akkor miért nem készül fel?
    Az törvényszerű, ha efféle emberek vannak, mint a pizzás, hogy képes 3 évig csak pizzát enni, felsőfokú végzettséggel, akkor lesznek, akik ezt kihasználják. Ezen nem lehet segíteni. Szerintem, az immigartion jól csinálja, amikor ezeket hazaküldi. Lényegtelen, tud angolul, vagy nem. Ezer példa van arra, mindenki tudja, hogy a nagy részük feketemunkával kezdi. Itt van pl. az Indexes fórum, ahol Nero the Real egyenesen ajánlja, hogy itteni pályafutásodat benzinkutasként illetve pincérként kezdjed. Nyilvánvalóan illegálisan, mivel ezekre nem lehet munkavállalásit kapni.
    Akkor most miről beszélünk?
    Szerintem mindenkinek megvan a lehetősége, hogy legálisan, felkészülve jöjjön. Nem fogják hazaküldeni és szőrözni sem.
    Ha a másik lehetőséget vállasztod, akkor vállald a következményeket is. A szomorú az, hogy van kínálat bőven ilyen emberekből. Pl.ismét csak a pizzás, meg az angliai rabszolgák. Amíg pedig van, "vállalkozók" is lesznek.

    VálaszTörlés
  13. Névtelen (beh szép volna, ha lenne neked olyan:)

    Alapvetően tökéletesen egyetértünk. Mindössze annyit tennék hozzá, hogy valószínűleg te is tudod: külföldről elég ritkán hívnak be interjúra.
    Volt barátom (kiváló angol nyelvtudással, sok diploma, impresszív work experience), aki már Magyarországról nekiállt az álláskeresésnek. Mindenütt szeretettel fogadták, és mindegyiknek az lett a vége, hogy azonnal jelentkezzen, amint itt van, de konkrét ajánlatot nem tudtak/akartak adni.
    Az ilyen mit mondjon a határon? Jónapot, van egy tucat cég, amelyik meginterjúztatna, igaz még konkrét időpont nincs...?
    De az elvekben egyetértünk, még akkor is, ha én kicsit talán megengedőbb vagyok: nem a fekete munka kapcsán, hanem a turistaként idejövés, és itt álláskeresés tekintetében.

    VálaszTörlés
  14. Értem.
    de miért nem mondta, oké, 2 hét mulva ottvagyok, reggel 9. Az ember tudja, mikorra szól a repülőjegye, a érkezés utáni hétre sorra előjegyzi az interjúkat. De szerintem elég talán annyit mondani, ez az ember ettől a cégtől, hívott hogy menjek interjúra. Itt a telefonszáma...Időpont nincs, azt beszéltük meg, amint megérkezek, jelentkezek.
    Nem értem, mi különbség van aközött, hogy NZ országból vagy otthonról hívod fel őket. Telefon-telefon.
    Ugyanaz. Most érted, itt vagyok Wellingtonban, várom a lehetőségeket. Megjelenik egy hirdetés Aucklandban. Idő kell hogy megjelentjek a cégnél. 1 nap legalább. Magyarországról meg 2 nap. Szerintem max ennyi a különbség.

    VálaszTörlés
  15. Ha jól tudom, work permithez állásajánlat kell, nem állásinterjúajánlat. Ezért nehéz nem turistavízummal érkezni.

    Ebből a szempontból (megint csak remélem, nem vagyok rosszul informált) az ausztrál rendszer engedékenyebbnek tűnik, ott ugyanis a skilled migrant vízumhoz otthon hozzá lehet jutni a képesítések felmérésével, és nincs szükség munkaajánlatra.

    VálaszTörlés
  16. Johann,
    Kevered a szezont a fazonnal. Szkilled migrant vizumhoz itt is hozzá lehet jutni a képesítések és munkatapasztalat felmérésével. Ezt úgy hívják, letelepedés. Residence visa-skilled. category. Ja, hogy azt nem osztogatják angolul makogóknak? Sorry.
    Munkavállalási vízumhoz meg itt is, ott is, állásajánlat kell. Szóval baromságokat beszélsz.
    Mellesleg magyaroknak nem kell turistavízum. Permit kell, azt meg a határon adják. És igenis, ha állásinterjúra mész, akkor be fognak engedni. Miért ne engednének be? Nem hazudsz, van pénzed, tudod miért jössz és nem 3 hónapos jegyet veszel 1-2 darab interjú miatt.

    VálaszTörlés
  17. Szorry az erős szavakért. Nem akartalak megbántani.

    VálaszTörlés
  18. hobe,
    a négy gyerekes apuka befizetett egy 4 hetes angol tanfolyamra, ez volt a felütés, én így tudom. Aztán onnan kezdett ügyintézni.

    névtelen,
    mi normális, keresett szakmával, kiváló angol tudással, ámde hárman, gyerekkel tervezünk. Megfelelő pénzzel megyünk, de azért nem vagyunk milliomosok. Nem mindegy, hogy fejenként 300 ezer, vagy fejenkét 900 ezer forint a repülőjegy - és ezért igenis három hónapos jeggyel fogunk menni. Nyilván, finomhangolással - már lefoglaltad a jegyet, és úgy kezdesz innen cégeket megkeresni, hogy már tudod, mikor indulsz... neki lehet állni, de akkor is nagy a rizikó. A legtöbb, neten fellelhető állásnál odaírják, hogy csak azonnal interjúzható, mukavállalással rendelkező jelölteket várnak.
    Szóval nekünk ez többszörös dilemma. Pl. a Csanád által javasolt időzítésnél nekünk azt is figyelembe kell venni, hogy a gyerek iskolaköteles, tehát évkezdésre legyen munka, otthon, autó.

    Nem elhanyagolható az sem, hogy a gyerek iskolája turistaként vagyonokba kerül, munkavállalóként meg értelmesen megoldható.

    Én semmiképp nem mennék turista vízummal, úgyhogy most a bevándorlási ügynöktől várom a tanácsot, hogy ezt a gordiuszit hogy lehet átnyisszantani.

    Nem akarom dugdosni a hivatalos dokumentumaimat, meg turista mimikriben átflangálni a határon, nekem ez nem stílusom.

    Ha viszont csak állásinterjúra van kilátásom, akkor tényleg csak turista pecséttel mehetek, amíg az nem intéződik, márpedig jogilag itt lehetősége van a határőrnek, hogy megszivasson.

    Akkor tényleg rajta múlik, hogy megnézze a papírokat, a szerződést a bev. ügynökkel, stb., és azt mondja hogy jó, ne nyilatkozz...

    UFF

    VálaszTörlés
  19. PS: Egyébként, hogy mennyire jó ez a blogolás, most eszembe jutott, hogy a legutóbbi USA utamnál nagyon rezgett a léc, hogy megkapom-e a vízumot. Emiatt a jegyemre kötöttem egy storno biztosítást, valami 4ezer HUF-ért, szóval ezt azt hiszem most is meg fogjuk csinálni.

    Ha minden borulna, akkor visszakapjuk a 75%-át a jegyárnak, és akkor mindenki örül.

    Hátha hasznos ez az ötlet valakinek.

    VálaszTörlés
  20. Immacolata:
    Szerintem az Új-zélandiak szeretik a becsületes embereket. Nem fognak gonoszkodni. Ha van elég pénzed, ami a törvényükben, vagy szabályzatukban? benne van, akkor be fognak engedni. Én úgy csinálnám, hogy azt mondom, nézzétek, állásinterjúra jöttem, 90% siker, és ha már itt vagyok, szeretnék egy kicsit körülnézni. Miért jött a család is? Mert még sosem utaztam ilyen messze egyedül (ha igaz)
    Valójában ezt is fogod csinálni, nem? Amíg nem lesz állásod, turistáskodsz. A másik, szerintem nézik a foglalkozásokat is. Az építőipari szakmák eleve gyanúsak nekik. Csanad, az az 5 emberből mennyien voltak építőiparosok?
    A repjegy átirása nem nagy pénz, talán fejenként 100-200$ ? De csak tippelek. Sosem módosítottam. Vagy olyan jegyet vettél, aminél nem lehet módosítani a visszautat?
    Most hülyén fog hangzani, ezek, amit írtam, csak az én véleményem, nem tanács. Tényleg, itt életre szóló döntések múlnak ezen, nem is tudom, Csanád hogy mer tanácsot adni. Igen, most visszakozok, mert ahogy írtad, most a blog alapján is dönteni fogsz, nem veszem a lelkemre, ha nem sikerül. Nekem az a véleményem, hogy jobb az őszinteség.

    VálaszTörlés
  21. Névtelen: eszemben sincs tanácsot adni. Próbálok vagy tényszerű maradni, vagy hangsúlyozottan a saját szubjektív véleményemet megosztani.

    Ugyanakkor meg szeretném megköszönni, hogy rávilágítottál: még mindig nem sikerült levetkeznem ezt a fundákolós magyar mentalitást, és a hatóságok megkerülésén töprengünk itt.
    Simán igazad lehet, ezt meg még egyszerűbb kideríteni: az egyszerűség kedvéért holnap felhívom az Immigrationt, meg a Border Controllt, és megkérdem, hogy mi a teendő.

    VálaszTörlés
  22. Borítékolom a választ:
    Ha úgy kérdezed, hogy:

    1. Jönne a haverom, kicsit tud angolul, munka kéne, majd csak talál valamit, mi legyen, akkor a válasz: jöjjön turistának, de akkor legyen is turista.Adunk neki egy limitedet.
    2. Jönne a haverom állásinterjúra, meg hát akkor nálam ellakna 2 hónapig, ha már itt van. Erre: Oké, jöhet.
    3. Szeretne a haverom munkát kapni, 3 hónapig keresne munkát, jó szakmája van,mi legyen. Erre: húzás haza!
    4. Szeretne a haverom munkát kapni, 3 hónapig keresne munkát, jó szakmája van, amig nem lesz munka, elutazik, erre, arra, autót bérel, itt a szállás foglalva, körutazás, látnivalók.. Erre: gyere baby, költsd a pénzt, utána meg fizess adót, fasza gyerek vagy.

    Szóval nem mindegy, hogy adod elő a kérdést.

    VálaszTörlés
  23. Névtelen,

    azt ugye nem gondolod komolyan, hogy én döntést hoznék, mert Csanád (a.k.a. pángalaktikus szuperbég:) tanácsot adott? Nem adott tanácsot, csak világba kürölte a meglátásait, és minden érdek nélkül elmondta, hogy ő hogy látja a dolgokat, én meg olvasok és emésztek, ahogy sok száz másik is.

    Aki egy blog alapján döntést hoz, az default elmeháborodott, és kívül esik a szkópon.

    Nekem egy bizonyos "Okostojás" legalább annyit segített a céltalan hörgésével, mint egy Ilap, aki leírja hogy vele mi esett meg, és ez így van rendjén.

    A ti itteni finom vitátok meg eszembe juttatott egy lehetőséget (storno biztosítás) ami önmagában is megérte.

    Szóval osszátok csak az észt, én meg majd szelektálok.

    VálaszTörlés
  24. Egesz erdekes vitat folytattatok itt le... Mind1, csak azt akartam mondani, hogy en mas utat valasztottam. Mar 3 honapja vagyok itt Angliaban, Londonban (ja, es nem vok rabszolga ;)))), kesobb szeretnem kihozni a csaladom(a nyaron). Es innen 1xubb kimenni, ha + mindig mehetnekunk van. Persze evek mulva, de akkor is. Arrol + nem is szolva, hogy innen van eselyem tenyleg turistakent +nezni az orszagot!

    Udv, Gyurmo.

    VálaszTörlés
  25. Immacolata, arra figyelj majd, hogy a repjegybiztosítás milyen bizt. események bekövetkeztekor térít!

    Mi is kötöttünk, mert hármunknak szabad szemmel jól látható kupac pénzt kellett adni a repjegyért (és még 7ezret a biztosításra) amely csak akkor térít, ha betegség miatt nem tudunk elutazni.

    Szerencsére nem lett beteg senki és ideértünk gond nélkül.

    Csak azért mondom, mert én is eléggé biztonsági játékos vagyok, én is kötöttem, és jó ötletnek is tartom, de olvasd el az apróbetűst.

    VálaszTörlés
  26. Papa,

    ez magyarland. Akár lábtörésről is szerzek papírt, gümőkórról, bubópestisről, eboláról, egy nap, 10 rugó.

    És akkor fizet a biztosító.

    VálaszTörlés
  27. Kérdés itt immacolatához:
    Hárman, gyerekkel megéri vállalnod a rizikót?

    Ilyenkor mi a vonzó a kint élésben?
    (A hosszú letelepedésben.)

    VálaszTörlés
  28. sinya,
    te ugye nem magyarországon élsz?
    Számomra az az 50% plusz esély a vonzó...
    Nem akarok tipikus károgó hungaró lenni, de úgy látom, hogy itt 100% hogy nem lesz jobb, ott meg 50.
    Ennyire egyszerű.

    VálaszTörlés
  29. Én meglátogatom az álomhelyet márciusban, szétnézek, azután eldöntöm visszajövök-e akár 1 hónap múlva.
    Jut eszembe: Csanád, néha nézd meg a g-mailes címedet :-) Ha van kedvetek találkozzunk Aucklandben.

    VálaszTörlés
  30. Én meglátogatom az álomhelyet márciusban, szétnézek, azután eldöntöm visszajövök-e akár 1 hónap múlva.
    Jut eszembe: Csanád, néha nézd meg a g-mailes címedet :-) Ha van kedvetek találkozzunk Aucklandben.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.