augusztus 04, 2008

Isten halott?

Érdekes nyilvános vitát tartanak ma a wellingtoni Victoria University vitakörében. A vitaindító gondolat így szól: "Ez az isten halott".

A vitázók egyetértő fele: Ken Stevens, az Új-Zélandi Humanista Társaságtól; Udayan Mukherjee, filozófia és közgazdaság szakos diák; Tom Mathews filozófia és politológia szakos diák.
A tézist elvető, vitató fele: Gordon Copeland, független parlamenti képviselő; Tim McKenzie, az egyetem anglikán káplánja; Joe Connell, az egyetem vitázó bajnoka.
Moderátor: az egyetem vallásos tanulmányainak professzora, Paul Morris.

Roppant mód sajnálom, hogy nem vehetek részt az eseményen, igazán kíváncsi lettem volna rá – mindenesetre, ha találok részletes beszámolót a vitáról, úgy azonnal közzéteszem.

A dolgot annál is érdekesebbnek találom, mert az új-zélandi törvények büntetik az istenkáromlást. Egy 1908-as törvény 1961-es módosítása, a Crimes against religion, morality, and public welfare (Vallás, erkölcs és társadalmi jólét elleni bűncselekmények) 123 paragrafusa az istenkáromlást legfeljebb egy év letöltendő börtönbüntetéssel fenyegeti. Igaz a törvény harmadik bekezdése kimondja: a jóhiszemű, udvariasan megfogalmazott vélemények, vitára alkalmas gondolatok kifejtése, bármilyenek is legyenek azok, nem minősülnek bűncselekménynek.

Forrás: Victoria Debating Society

9 megjegyzés:

  1. Valóban roppant érdekes téma, de nem is mint vallásos, hanem mint hivő ember mondom, mert a kettő nem ugyanaz, hogy annak aki nem hisz benne, annak valóban halott az Isten, de számomra őszintén mondom élő valóság.

    VálaszTörlés
  2. Érdekes, valóban... de nem túl pc. Már eleve predesztinál, és nem csak azzal, hogy "halott". "Ez az isten..." Miért, nem csak egy van?

    Sokszor akasztottam már gyomorba hívőket, mikor megkérdezték, hogy hiszek-e Istenben. Visszakérdeztem: "melyikben?"

    VálaszTörlés
  3. Imma néni megfelelő tisztelettel irom, de amit ide irtál, annak alapján te nagyon messze állsz a megismerésétől, kár is a témát taglalni tovább, és időt pocsékolni erre.

    VálaszTörlés
  4. Jajjaj mlgy, így teszitek ti tönkre a jó kis vallásotokat, pedig vannak benne fain részek. Ahogy egyre nyitottabbá, kíváncsiabbá és toleránsabbá válik a világ, úgy válik azzá a benne élő ember is, és már nem elég kinyilatkoztatni dörgő hangon (megfelelő tisztelet mellett) hogy az illető veszett fejsze nyele.

    Tulajdonképpen nem is írtam volna meg ezt a postot, csak nagyon böki a csőröm, hogy nem vetted észre: éppen témafelvetés inkorrektsége miatt korteskedtem, mégpedig a te oldaladon. Egy ilyen címben ugyanis már eleve védekező pozícióból kényszerül indulni a keresztény vallás - bár ez lehet hogy ez neked nem is szúrt szemet.

    Szerintem a párbeszéd sohasem időpocsékolás - az viszi a világot előre, benne téged is, engem is.

    VálaszTörlés
  5. Immacolata: nem értem, miért ne lenne PC a kérdésfelvetés. Úgy vélem, kellő érzékenységgel és tisztelettel bármiről lehet vitát – akár nyilvános vitát is – nyitni. Azt hiszem, az a túlzott PC-ségre törekvés, ami időként jellemzi a mai nyugati társadalmakat, inkább kárt okoz, mint használ. Illetve: ha ez a kérdésfelvetés nem PC, akkor a pokolba a PC felvetésekkel.

    Mlgy: én készséggel elfogadom, hogy úgy véled, isten megismerése a racionális, logikus percepción túlmutat. Ugyanakkor ennek örvén lesöpörni bármiféle vitát - ahol közös (tehát a nemhívők számára is értelmezhető) eszmei síkon lehet vitázni a két oldalnak, legalábbis nem szerencsés. Nem hiszem, hogy a hit és a ráció feltétlenül kizárnák egymást.

    Éppen azt találom csodálatosnak ebben a nyilvános vitában, hogy nyíltan (a felesleges PC-ségtől mentesen) lehet vitatkozni az emberiséget talán legjobban megosztó és leginkább foglalkoztató kérdésről, ahol nemcsak a ráció hangadói képviselik nézeteiket, hanem a vallásos gondolkodók is.

    Mlgy: és én arra kérlek, tényleges tisztelettel, ha a papoknak, hívőknek és a vallástudományok professzorának nem derogál nyilvános vitában kiállni és a ráció érveit ütköztetni a másképp gondolkodókkal, akkor te se próbáld tisztára söpörni az asztalt annyival, hogy távol állunk a megismeréstől.

    VálaszTörlés
  6. Szerintem Immának sem azzal van baja, hogy beszélnek róla, a nem PC-ség, vagy inkább predesztinálás, hogy csak az lehet halott ami létezik, tehát az isten létét el nem fogadók eleve kizártatnak a vitából. Halott csak az az isten lehet amelyik létezik/zett.

    Egyébként én is nagyon kíváncsi lennék, hogy mire jutnak Nietzche után :)

    VálaszTörlés
  7. mlgy
    írod:
    " annak aki nem hisz benne, annak valóban halott az Isten "

    Egy frászt, butaságot írtál!
    Stramm ateista álláspont: isten nem létezik. nem halott, hanem nincsen. Nincsenek olyan attribútumai, amelyek megszűnhetnének vagy változhatnának ,mint például a halottság.

    Minden ember elidegeníthetetlen joga, hogy ne higyjen valamiben, pont annyira, mint az, hogy higyjen. Több tiszteletet az ateizmusnak.

    VálaszTörlés
  8. Pappa: isten két embert szeret igazán. A buzgó hívőt, és az eltökélt ateistát. Ez az a kettő, aki folyamatosan vele foglalkozik.

    VálaszTörlés
  9. Elöször is köszönöm megtisztelő válaszaitokat, és megjegyzem amit irok, nem sérteni, vagy lenézni akarom, tisztelem aki másképp gondolkodik (pappito)

    Imma néni - lehet hogy úgy általában félreértettem a témát, de amit irtam személyes megközelitésből fogtam fel, érted ? - nem csak úgy általában. Neked Isten nem létezik, nekem pedig személyes élő valóság. Abszolút nem érzem hogy tönkre tettük volna a vallást. Az időpocsékolást arra értettem, hogy arról ami neked nem létezik, nekem pedig igen, hogy egymást meggyözzük az ellentétéről felesleges energia pazarlás. És én már túl vagyok ezen, hogy valakit akiről tudom, hogy tagadja, vitázzak vele. Ez nem lenézés, nem kivagyiság, tisztelem és becsülöm továbbra is,csak egyszerüen inkább másra (valakire, valakikre) forditom az energiámat, aki nem zárta ki a létezését.

    Csanád látom személyessé vetted amit irtam Imma néninek, de őszintén kérlek válaszolj magadnak erre a kérdésekre...
    1. Ha én hiszek valamiben, és meg vagyok győzödve a létéről, téged, vagy akárkit aki nem hisz benne, hogy tudnálak meggyözni hogy létezik? Meg lehet téged esetleg győzni az ellentétéről ?
    2. Hogy akarod megismerni Őt, ha nem hiszel benne ?, ez nekem nonszensz Milyen megismerés az ? Nem létezik de mégis megismerném...
    3. Ha valami téma úgy általában nem érdekel, akkor forditasz még rá időt ? - csak akkor ugye ha valóban érdekel.

    Ettől függetlenül, remélem, hogy nemsokára egy pohár sör vagy bor mellett az Umbriában, vagy máshol, találkozunk Új Zélandon, és meg is fogjuk ismerni egymást.
    Ne haragudjatok, de magam részéről ezt a témát befejeztem, habár érzem, hogy folytatnátok...

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.