október 21, 2010

Hobbitos konteo

Szóval, megy a cirkusz a Hobbit körül.
Arról ugye nagyjából mindenki értesült kézen-közön, hogy egy színész szakszervezet nem tudott megállapodásra jutni Peter Jacksonnal és produkciós cégével a kollektív szerződésről, így a Hobbit forgatása veszélybe került, és a helyzet azzal fenyeget, hogy a forgatást helyszínét átteszik, teszem azt Európába. Erről írnak a lapok, ezt boncolgatják, nyilván a magyar médiumok az egész hírnek csak a felszínét kapargatják, nagyjából semmit fel nem fogva a tényleges helyzetből, még abból sem, ami nyilvánosan tudható.
Hetek óta folyik tehát a cirkusz, nem telik el hét, hogy új részletek meg ne jelennének az ügyről de érdekes módon a lényeget senki nem akarja meglátni (vagy legalábbis publikussá tenni). Pedig az ügy büdös (az angol az mondaná fishy), büdösebb, mint amikor életem volt párja egy ízben pár hétig elmulasztotta a sütőben rejtegetett ételmaradékot kidobni.

Hallgassátok tehát az  én konspirációs teóriámat (ha logikai hibát vétenék, kéretik a kommentekben az orrom alá dörgölni):

Vegyük sorra a történet szereplőit, illetve szilárd tényeket.

1. A Hobbit minden idő legdrágább filmjének ígérkezik, a maga félmilliárd dolláros költségvetésével. (Ez kéremszépen költségvetési tétel, még nálunk is.)

2. Új-Zéland jelen pillanatban 15%-os adókedvezmény van életben a nagy filmes produkciók számára, ellentétben egyes kelet-európai országokkal, ahol ez a kedvezmény 30%.

nézzük a szereplőket:

Sir Peter Jackson A gyűrűk ura rendezője és megálmodója, aki egymaga felrajzolta Új-Zélandot a világtérképre a Gyűrűk Urával. A kiwik szeretik nemzeti ikonnak beállítani az All Blacks-et, de azért ne tévedjünk: milliárdnyi embernek a Gyűrük Ura jut Új-Zélandról eszébe. Az elmúlt évtized minden egyes évében ki lehetett mutatni a GDP-ben azt a kontribúciót, amit Peter Jackson és Gyűrük Ura jelentett. Ezért kapta a lovagit címet. Jackson azonfelelül, kemény és gerinces ember, aki öntudatos kiwi is egyben. Ráadásul sikeres, nagyon gazdag és tehetséges; Hollywoodi mércével mérve is van hatalma, nem lehet csak úgy átnyúlni a feje felett.

Warner Brothers Hollywood, filmstúdió, a Hobbit finanszírozója és forgalmazója. Üzleti vállalkozás, csak a profit számít neki.

MEAA Ausztrál színész szakszervezet.

Actors Equity A MEAA új-zélandi leányvállalata, sajnos az elmúlt években elmulasztott eleget tenni a törvényi kötelezettségeknek, így nem számít hivatalosan bejegyzett szakszervezetnek Új-Zélandon.

és akkor lássuk az egész bohózatot:

Egy ausztrál színészszakszervezet bejegyzetlen új-zélandi lerakata, aki a Hobbit mellékszereplői közül 87! azaz nyolcvanhetet képvisel, arra való hivatkozással, hogy nem sikerült kollektív szerződést kötniük Jackson cégével, általános bojkottra szólított fel, amihez csatlakoztak a nagy hollywoodi testvérszakszervezetek, többek között a film főszereplőit képviselők is. A Warner Brothers azonnal jelezte, hogy nem látja biztonságban a jelenlegi bizonytalan helyzetben a félmilliárdos befektetését, így valószínűleg új helyszín után néz, mondjuk például Kelet-Európában.
Az Actors Equity a lépéséről elfelejtett egyeztetni a saját tagjaival is, illetve tegnap este 15 ezer színész és filmes szakember vonult fel Wellingtonban ellenük tüntetni. Az egész ország egy merő felháborodás, a kormány hetek óta próbál közvetíteni, sikertelenül.

Hát kérem, büdös ez az egész: ahonnan nézem, a jelen helyzet és annak az összes lehetséges végkimenetele egyedül a Warner Brothers-nak kedvez. Peter Jacksonnak nem lehetett azt mondani:
Te Pete, hagyjuk a fenébe azt a Zátonyt, tíz éve az volt a legjobb és leggazdaságosabb (olcsóbb, mint Kanada és Mexikó, az Államokról nem is beszélve), meg volt infrastruktúra, és pont kapóra jött, hogy te is onnan jössz, szóval kössz, de időközben kiépült a Balkánon is az infrastruktúra, még olcsóbbak, pluszban az adókedvezmény is a duplája, ha csak ezt számoljuk is, 50-60 millióval beljebb vagyunk, azt meg már szabad szemmel is lehet látni.
Ez tehát nem ment, kellett a casus belli, és nekem nagyon gyanús, hogy ez az egész cirkusz éppen és pont a legjobb pillanatban jött kapóra nekik. A kialakult állapot ugyanis senki másnak nem jó a stúdión kívül, aki ezzel már odaállhat Peter Jackson elé (aki persze üzletember is), és mondhatja, bocs, mi igazán szerettük volna Új-Zélandot, de látod, az ottani földijeiddel nem lehet bírni, és azért a fél milliárd túl sok ahhoz, hogy ilyen kockázatot is vállaljunk.

Nekem megvan a markáns véleményem a szakszervezetekről, és arról, hogy miféle kontraszelekció útján lehet ott vezető pozícióba kerülni, tehát minden rosszindulatú, önző hülyeséget kinézek belőlük. Ha a szakszervezettséget kombináljuk az Ozzikkal, még cifrább eredményt kaphatunk. De ahhoz, hogy valaki ezt önszántából, a saját emberségéből főzze ki, gondolja végig és találja jó ötletnek, ahhoz még egy szakszervezeti vezető sem elég hülye.

Azt nyilván nem gondolhatták, hogy egy hollywoodi stúdió meghátrál egy olyan szervezet követelése előtt, aki:
a, nincs bejegyezve az országban;
b, néhány száz a világ filmiparában nem látható, ergo nem létező színészecskét képvisel,
és c, effektíve törvénybe ütköző lenne velük megállapodni.
Az egész hisztijükkel egy valamit értek el: egész Új-Zéland kollektívan gyűlöli őket, gyakorlatilag kiírták magukat nemcsak a szakmából, hanem a teljes társadalomból. Ez faktum, innentől kezdve bármi történjen is, ellehetetlenültek. Hovatartozás nélkül, minden kiwi egyetért abban, hogy az  Actors Equity képviselői hazaáruló, szemét banda, akiket oposszumokkal kell felzabáltatni.
Namost ez a reakció nem meglepetés, ezt könnyebb volt előre látni, mint, hogy reggel hétkor már világos van. A Gyűrűk Ura és a Hobbit nemzeti kérdés, az Új-Zéland brand része, ezzel baszakodni pont annyira értelmes, okos és célravezető, mint teszem fel az All Black-sel szemben lejáratókampányt folytatni.

Ez kiwinek még ha szakszervezeti vezető se nem jut eszébe magától, és az Ozzi főnökének is elmeorvosi kezelésre lenne szüksége, ha ilyesmire utasítja. Én inkább úgy képzelem, hogy Hollywoodból érkezhetett a sugallat, nyilván mindenféle kompenzációkkal egyetemben, mert alig hiszem, hogy a Warner Brothers a nyilvánvaló hatalmi pozíciójából ne tudta volna egyetlen telefonnal elintézni a kérdést, mielőtt egyáltalán nyilvánosságot kapott. Külön tragikomikus, hogy a szervezet hivatalos bejegyzés híján gyakorlatilag törvénytelenül működik, ha ezt az egészet valaki komolyan gondolta volna egy percig is, akkor mondjuk a tárgyalások megkezdése előtt néhány ezer dollárból és pár nap alatt rendezni lehetett volna a jogi státuszt. Hogy ez nem történt meg csak azt bizonyítja: olyan helyzetbe akarták hozni a Jackson produkciós cégét (amely egyébként a filmes szakma átlagát jelentősen meghaladó, heti 5000 dollárt fizetne a mellékszereplőknek ez az átlag Hollywoodban 3500 dollár), amelyben egyszerűen ha akarná sem tudja teljesíteni a követeléseket.

Lassan egyébként kibújt a szög a zsákból a Warner Brothers bejelentette, hiába oldódik meg a szakszervezetes probléma, továbbra is bizonytalannak érzik a helyzetet, ezért aztán inkább mennének Európába, ahol nincsenek ilyen bizonytalansági tényezők, ráadásul az adóviszonyok is kedvezőbbek. Nekem ez az utolsó nyilatkozat zökkentett helyre mindent.

És, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki az egészet leegyszerűsíti az adókedvezmény 50-60 millió dollárjára, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a pénzügyminiszterünk bejelentette: a jövő héten leül tárgyalni a Warner Brothersal a további adókedvezmények ügyében, hogy a Hobbit forgatása mindenképpen az országban maradjon.

7 megjegyzés:

  1. Döbbenet, én az egész cirkuszról most olvastam előszőr, sőt a Hobbit forgatásáról is, pedig a Gyűrűk Ura DVD kollekció itt van a polcomon, a hatására olvastam el az összes könyvet.

    A Prágában forgatott Hobbit azért elég nagy gyalázat lenne.

    VálaszTörlés
  2. Egy kiegészítésem lenne azért. Új-Zéland már a Hercules és Xena sorozatokkal fel lett lőve a filmipar világtérképére. S azóta is sok sorozatot forgattak ott.

    Az elmélet helytálósága pedig magas.
    a.Valahol, valakik komoly lóvét ígértek be nekik,s ezért menni akarnak.
    b.Nagyobb kedvezményt akartak és Európával példálóznak,h meg is kapják
    De Ők nyernek így is, úgy is ezzel ez egész hajcihővel. Valamelyik részén a világnak úgyis megadják nekik, amit kérnek.....

    VálaszTörlés
  3. A világ filmipari térképére talán hamarabb felkerült, de általánosságban a Gyűrűk Ura óta tudja a földlakók (tudjuk, értelmetlen lények erről a bolygóról) nagy-többsége - azt talán nem feltétlenül, hogy hol -, hogy van Új-Zéland és gyönyörű. Ha annyi 20 dollárost kapnék, ahányszor azzal fogadtak Magyarországon, amint kiderült, hogy a Zátonyról jöttem, hogy ja igen, ahol a Gyűrűk Urát forgatták, hát az milyen szép, akkor mindenféle lelkiismeret furdalás nélkül vehetnék magamnak Mac Mini szervert (így is fogok, lelkiismeret-furdalással egybecsomagolva.)

    VálaszTörlés
  4. Sajnalatos, hogy ez igy tortenik, erosen melodramatikus fennhangokkal. Belatni a dolog lenyeget nem nehez, mindig ugyanaz: penz.
    Bar nem hiszem, hogy nagy problema lenne, ha a penzugyminiszterium kiokoskodna egy torvenyt (Lex Hobbitus), amivel jelentos adokedvezmenyt adnak a hobbickanak, a jarulekos megterules akkor is nagyon jot tesz az allamnak es a tarsadalom nem elhanyagolhato reszenek.

    Szoval az a velemenyem, hogy nem nagyon sokara meglesz az adokedvezmeny, nem kell izgulni. A kerdes inkabb az, hogy megfelel-e a studio exec-eknek vagy meg ennel is kapzsibb disznok.

    VálaszTörlés
  5. "ahányszor azzal fogadtak Magyarországon, amint kiderült, hogy a Zátonyról jöttem, hogy ja igen, ahol a Gyűrűk Urát forgatták,"

    Akkor ÉN szerencsére nem a többséghez tartozom. Nekem az első mindig a rengeteg bárány, ami eszembe jut - még anno földrajz óráról. A rugby fel sem merül bennem.
    Egyébként úgy tudom Lucy Lawless is nemzeti kincs odaát - Xena főszereplője....

    VálaszTörlés
  6. Nálunk is lehetett olvasni a hírekben erről, a legutóbbi változat talán az, hogy Angliában fogják forgatni. Egyébként nem is értem, kinek jutott eszébe, hogy ne Új-Zélandon forgassák. Ez egy előzményfilm és az előzményhez hozzátartozik a táj is. Aminek ugyanannak kéne, hogy legyen.

    A Legend of the Seeker-t is Új-Zélandon készítették, csak ajánlani tudom ;)

    VálaszTörlés
  7. Nem tudnék annak sem örülni, ha Etyeken készülne. Igaz van a magyarban valami hobbitos, de inkább csak a kisszerű és rossz tulajdonságok tekintetében.

    Hobbitfalvának még elmenne, node Ködhegységnek? És fogalmam sincs mennyire felelne meg a Magányos hegy kritériumának Tokaj. Vagy bármely e térségbéli kicsúcsodás.

    Viszont NZ-n van egy rakás egyedül álló vulkán. Amelyek annyira nem is néznek ki vulkánnak.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.