május 23, 2011

Egy barátság margójára

Az imént botlottam egy horoszkópba*, mely a csillagjegyemről az alábbi elemzést adta:

Rák:
Mérhetetlen empátiádnak és könyörtelen emberismeretednek köszönhetően mindig, mindenkiről pontosan tudod, mire számíts tőle, egyedül az emberszereteted vesz arra rá, hogy újabb és újabb pofonokba szaladj töretlen lendülettel. Az utolsó azonban túlságosan nagyot szólt. Ugye, épp azon gondolkodtál, hogy teljesen új életet kellene kezdeni? Jogosan érzed így. Csomagolsz?


* Nem, nem hiszek az asztrológiában. Ellenben vérfagyasztó pontossággal illik az elmúlt hetemre, már ha eltekintünk attól, hogy nem én csomagoltam.

Sic transit gloria mundi.

18 megjegyzés:

  1. Bizony így...

    De:
    A multicégeknél "nyakkendős" beosztásokban eltöltött idő személyiségformáló (torzító?) ereje is számottevő lehet, arról az általános és ismert dologról nem is beszélve, hogy az emberek (kevés kivétellel) az alapján határozzák meg magukat, hogy éppen milyen pozícióban vannak - és hez erősen hat a viselkedésükre.

    Lásd: Stanford / börtönkísérlet
    enyhébb formában:
    Power Increases Hypocrisy
    http://www.kellogg.northwestern.edu/faculty/galinsky/Power%20Hypocrisy%20Psych%20Science%20in%20press.pdf

    VálaszTörlés
  2. Kedves Névtelen,

    Nem tudom mikor minősítsem szánalmasabbnak ezt a megjegyzést: ha ismerjük egymást, vagy ha nem.
    Bármelyik helyzet is forog fent, őszinte részvétem.

    VálaszTörlés
  3. Csanád, te beteg vagy...
    Miért kell az interneten keresztül szapulnod valakit?
    Ez olyan mintha mindenkinek minden létező rosszat elmondanál róla - a háta mögött.
    Vagy így is tetted?!

    Péter

    VálaszTörlés
  4. Kedves Péter,

    (Tételezzük fel a vicc kedvéért, hogy van gerinced, és valóban ez a neved.)

    A bejegyzés nem szapul senkit. Nem mond senkiről semmi rosszat/dehonesztálót, legfeljebb engem minősíthet azzal, hogy úgy érzem: beleszaladtam egy pofonba az élettől.
    Segítek az értelmezésében: hangulatfestő írás, ami a szokásosnál is szűkebb közönségnek szól; sőt, leginkább magamnak.
    És akkor most eltekintettünk attól a nem elhanyagolható ténytől, hogy fogalmad sincs (mentségedre szóljon, nem is lehet - ezért különösképpen csodálatos, hogy mégis véleményt nyilvánítasz) a helyzetről, a szereplők kilétéről, a kiváltó eseményekről és azok hátteréről.

    Valamint (ha már egymás minősítésénél tartunk így látatlanban): véleményem szerint, aki releváns információk nélkül hozzád hasonló módon nyilvánít véleményt: az buta, öntelt és nagyképű.

    További szép napot.

    VálaszTörlés
  5. Csanád akkor minek irod ide a blogodba? Véleményem szerint aki ide teregeti ki az élete szösszeneteit az ne sértődjön meg ha valaki pusztán véleményezi. Buta, öntelt és nagyképü dolog volna az ellenkezőjét elvárni!
    Sajnáljuk hogy a Krisztával nem jött össze, de van alapja a fennti névtelen véleménynek. Nagyon elszálltál magadtól. A nyakkendős beosztás, személyiség torzitó hatása megfigyelhető nálad, nem egy embernek ez a véleménye, a haraszt pedig nem zörög ha....tudjuk. Bár az is igaz, hogy valószinü mindig is ilyen voltál, csak most oszlott el sokakban a rózsaszin köd. :)

    VálaszTörlés
  6. Bocs, hogy beleszólok a kettőtök vitájába, de kedves Névtelen, ez a "sokan azt mondják", "mindenki tudja", "nem egy embernek az a véleménye" frázis a legismertebb lúzerfordulatok egyike, a trollkodás egyik alapvető ismertetőjegye.

    Egy másik ilyen ismertetőjegy a személyeskedés, amikor nem a tettet, hanem az embert minősíted.
    Ezek alapján azt kell mondjam, hogy trollkodsz, és amit generálsz, az csak zaj.

    VálaszTörlés
  7. Tehát itt csak seggnyalós kommenteket illik elhelyezni...?

    Értettem.

    VálaszTörlés
  8. Nem, Totasz. Lehet bármit kommentelni ezentúl is. Mint ahogyan mindig is lehetett.
    De az végtelenül szánalmas, amikor valaki húszezer kilométerről véleményez, anélkül, hogy a leghalványabb fogalma lenne az életemről vagy rólam. Úgy ír a "nyakkendős" beosztásomról és annak a személyiségemre kifejtett hatásáról, mintha nap, mint nap szembesülne ezzel - holott a szövegéből kiderül, semmilyen élő kapcsolata nincs velem.
    Ezt bizony nemcsak komikusnak, de szánalmasnak és butának is tartom.
    Nem egy ember véleménye?
    Ne vicceljünk már.
    Akinek releváns véleménye lehet, az tudja mi történik velem, és ha úgy érzi, hogy elszálltam magamtól, akkor a szemembe mondja, nem pedig névtelenül kommentel a blogomba.

    VálaszTörlés
  9. Nem Totasz, ha valaki beírja, hogy Csanád egy patkány, mert rákiabált a kiskutyájára, és utána nem vitte el kutyapszichológushoz, akkor együtt szörnyülködünk, hogy mekkora patkány ez a Csanád, ő meg majd megpróbálja kimagyarázni a kimagyarázhatatlant.

    De a kommentben semmi konkrétum nem volt, csak homályos utalgatás és általános minősítés, ezért írtam, hogy trollkodás.

    De most már tényleg nagyon érdekelne, hogy mi van a háttérben...

    VálaszTörlés
  10. ja és: Csanád, tényleg elszálltál magadtól?

    VálaszTörlés
  11. Hogy én mennyire utálom a névtelen, arctalan gyűlölködőket, gúnyolódókat... ez az internet nagy hátránya: szabad teret ad a sikertelen, rosszindulatú figuráknak. Nem is értem, Csanád miért nem tiltja ki ezeket.
    Aki irigy a nyakkendős beosztásra, gyűlölködés helyett a "nyakkendősök" után csinálhatja! Senki se tiltja meg! Vagy ez nem megy? Akkor viszont nemcsak pofázni és okoskodni kellene... de valami értelmeset csinálni sokkal nehezebb!

    VálaszTörlés
  12. Lőrinc: nem tudom, hogy elszálltam-e. Nem érzem úgy, de az elszállásnak asszem az a lényege, hogy nem veszi észre az ember.
    Picit talán figyelmetlenebb és kevésbé szociális voltam/vagyok az utóbbi időben - ennek azonban megvan a jó oka.
    Ellenben vannak barátaim, akik habozás nélkül a szemembe mondják, ha úgy látják, hogy a személyiségem torzul, és ez mostanában nem fordult elő.

    VálaszTörlés
  13. Kedves Pató Lőrinc, ha zaj van , mért hallgatod. Fogd be a füled, vagy végy egy jó füldugót. Másik névtelen: ha olyan gerinces vagy és tisztes, mi a fenének nem irod ki a neved? Gondolom azért mert egy hülye unatkozós blogos vagy a sok közül? Nevet irnom felesleges, mert ha irok vagy elhiszed vagy nem. Ergo lényegtelen.
    Csanád: a negativ kritika néha épitő jelleggel szolgálhat. Te nem tudsz belőle épitkezni. Ahhoz túl nagy egod van, volt és lesz.
    Ez a kis kinai csaj , nyomába se ér a Krisztának. Szánalmas ahogy itt próbálod fényezni a nagy globalizáció nevében, vele saját magad. Ez a csaj annyival tud többet, hogy pénzért és kényelemért bármit elvisel. Az egodat is.

    VálaszTörlés
  14. Zafika, a körmöm hegyében is több a gerinc, mint tíz hozzád hasonló alakban! Azt is szívesen összemérném veled, kettőnk közül ki hülyébb... Ez a fajta kritika NEM építő jellegű. Sértő, bántó, és főként igazságtalan. Jobb lenne, ha a magyar helyesírást tanulmányoznád, mielőtt megszólalsz, mert a te szöveged az, ami szánalmas. De jó, hogy már azt is te akarod megszabni, kinek milyen származású partnere lehet! Nyugodt lehetsz, a kutya sem kíváncsi a nevedre, személyazonosságodra. De az ócska szitkaidra sem!
    Csanád vajon MIKOR tiltja le az ilyenféle kommentezést? Régen ez itt nem volt divatban...

    VálaszTörlés
  15. Azt hiszem eddig azért nem tiltottam a kommentelést, mert nem volt rá szükség igazán. Nagyjából a véleménynyilvánítási szabadság híve vagyok, és a buta trollkodás javarészt még szórakoztat is.
    Ez amolyan undor igézete jellegű fenomén - tudjátok, amikor valami vagy valaki gyomorforgatóan ronda és mégsem bírod levenni a tekinteted róla.
    Másfelől úgy vélem, hogy amíg a trollkodás engem céloz személyesen, addig nem is zavartathatom magam igazán: tekintettel arra, hogy magam nyitottam publikus felületet a rólam szóló véleménynyilvánításra, nem érezném fairnek, ha letiltanám a nem hízelgő megnyilvánulásokat.
    Nemigen hiszem, hogy lenne a világban bárki, aki névtelenek vagy Zafika butaságai alapján alkotna véleményt rólam - ha mégis van ilyen, akkor sem veszítettem túl sokat.
    Nem pózolnék ugyanakkor megvilágosult buddha szerepben sem: nem sikerült megszabadulnom teljesen a hiúságtól, csak jóval szubtilisabb módon élem meg.
    A saját magam számára felállított játékszabály szerint tehát engem lehet kutyázni (okkal és ok nélkül), komment törlésre és kommentelő kitiltásra akkor kerül, ha ordas eszmét terjeszt, esetleg öncélúan gusztustalankodik vagy másokat sérteget.
    Zafikának szabad bármilyen negatív véleménnyel lennie rólam, hiszen soha nem találkoztunk személyesen és most még a nyílt rasszizmustól is megtartóztatta magát - ezért is nem töröltem a hozzászólását.
    Egyébként, hogy egyértelmű legyen mindenki számára: Zafika soha nem találkozott vagy váltott szót sem Krisztivel sem MeiMei-el, ergo nyilván alappal ítéli meg őket.

    Zafika rasszizmusa egyébként nem egyedülálló, jó néhány Új-Zélandon vagy Ausztráliában élő magyar feleségnél tapasztaltam már, egy időben még gondolkodtam is rajta, hogy posztot írok belőle.

    VálaszTörlés
  16. Ahogy gondolod - ha téged nem zavar... Az bizonyos, hogy én sokkal szívesebben olvastam itt érdekes bejegyzéseket és baráti hozzászólásokat, mint kígyót-békát. Az utóbbiból úgyis több van a magyar weben, mint kellene. A te olvasóid eddig ezt nem csinálták. Aki idejön, nyilván rád kíváncsi, nem a gyűlölködőkre.
    (Szerintem nemcsak az Ausztráliában vagy Új-Zélandon élő magyarokra jellemző a rasszizmus. Magyarországon sem jobb a helyzet.)

    VálaszTörlés
  17. Csanád,
    Száz szónak is egy a vége: Ne kezdj magyarokkal :-)

    VálaszTörlés
  18. Figyelemmel átforgattam

    A történet lapjait,

    S fontolóra vette lelkem,

    Amit e hon végbevitt.

    S mit találtam ott fölírva

    Századok bötűivel ?

    Azt találtam, hogy e nemzet

    Életet nem érdemel.





    Jóra termett nép honában

    Egy a szív, az akarat,

    A közérdek mellett minden

    Külön érdek elmarad.

    Itten oltárt minden ember

    Ön bálványaért emel -

    És az ilyen önző nemzet

    Életet nem érdemel.





    Voltak egyesek közöttünk !

    Tiszta, hű, nagy szellemek,

    Akik mindent, amit tettek,

    A hazáért tettenek.

    Hány volt köztök, kiket a hon,

    Maga a hon veszte el !

    És az ily hálátlan nemzet

    Életet nem érdemel





    Más hazában híven őrzik

    Mindazt, ami nemzeti ;

    Ősi kincsét a magyar nép

    Megveti, és elveti,

    A magyar magyarnak lenni

    Elfeled vagy szégyenel -

    És az ily elkorcsult nemzet

    Életet nem érdemel...





    Oh de mért elősorolnom

    E szegény hon vétkeit ?

    Lesz- e sors, oh lesz- e isten,

    Aki minket megsegít ?

    A nagy isten szent kegyéből

    Jő- e megváltási jel ?

    Lesz- e még e nemzet olyan,

    Hogy halált nem érdemel ?



    Pest, 1845. január

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.