február 16, 2007

Vulkánkitörés


Úgy néz ki, Új Zéland legaktívabb vulkánja ismét kitörésre készül. A Bay of Plenty (A sokaság öble) régióban található - Csendes Óceán -, a parttól (Whakatane felett keressétek, ha valakit érdekelne) nagyjából 50 kilométerre fekvő White Island (Fehér Sziget) egyetlen hatalmas kráter gyakorlatilag.
A geológusok által mért rekord vízhőmérséklet a kráter tavában 74 C fokos, és a vízszint is csökkent 6 méterrel - a szakemberek ebből újabb kitörésre következtetnek; legutóbb 2000-ben történt ilyesmi.
A tó víze tavaly agusztusban még csak 45 fokos volt, aztán idén januárra 60 fokosra melegedett, hogy az elmúlt két hétben drámaian tovább emelkedjen a hőmérséklete.
Jelezném, aggodalomra semmi ok, a távolság túl nagy ahhoz, hogy Kiwilandben bármi kár tehessen.
Azért egy vulkán kitörés mindig esemény, amennyire olvasom a híreket, bekövetkezte esetén azonnal elindul a katasztrófa turizmus, és azon gondolkodom, mi sem maradhatunk ki belőle: működő vulkánt amúgy sem láttunk még sosem.
Ezen a linken pedig napi frissítésban lehet követni a White Island-i állapotokat.

2 megjegyzés:

 1. szoko@elender.hu2/18/2007 07:48:00 de.

  Helló-helló,
  Ha jól veszem ki, nem jártál még kint a White Islandon. Ne hagyd ki! Életed egyik nagy élménye lesz.

  Megközelíthető helikopterrel (noná, hogy drága) vagy kishajóval. Mi ez utóbbit csináltuk amikor 2004-ben ott jártunk kis családommal. Ahogy azt írtad, a sziget egy élő (azaz inkább: működő) vulkán és semmi más. A füstölgő-rotyogó talajon túravezetővel, helyenként gázmaszkban járhatsz körbe. Kijelölt útvonal nincs mivel a környezet folyamatosan alakul. A vezető mögötti libasorból kilépni nem tanácsos, mert az ember fia (lába) úgy járhat, mint én, aki egy fortyogó patakot nem ott ugrott át, mint a többiek, így bele is süllyedt térdig a lávába.
  Körös körül kénes kigőzölgések, helyenként eltűnsz (gázmaszkban) a párafelhőben. Mindenütt szuszogó, fortyogó nyílások, amiken keresztül szelel a bolygó bele. A szigetecske közepén a kráterben sejtelmesen fortyog a krátertó. Ennek szintje - amint azt említetted is - folyamatosan változik, ennek állásából és a szigeten elhelyezett számtalan mérőeszköz és kamera adatai alapján jelzik az aktivitási szintet.
  A színek(kénsárgától a hihetetlen mély kékig és zöldekig) lenyűgözőek.
  A szigeten nincs élet. Valaha ként bányásztak, de a bányát épületestül, kikötőstül, emberestül elvitte egy váratlan kitörés.
  Baljós és fennséges.
  Ja, és a hajóút. Szikrázó napsütésben, látszólag szélcsendben a hullámok csak úgy folyamatosan átcsapnak a hajó felett. Szórakoztató volt tippelgetni, hogy a zöld vagy a kék fejű utas fog előbb hányni. És sikerül-e a farzsebből előkapni a gondosan előre szétosztott papírzacskókat, mielőtt az uzsonna megérkezik.

  Ha érdekel, szívesen megmutatok pár ott készült képet, ha megmondod, hogyan tudom csatolni.

  Szóval: ne hagyd ki!
  Üdv: Szoky

  VálaszTörlés
 2. Azért a távolság sosem lehet túl nagy ahhoz, hogy egy kitörés utáni csinos szökőár ne jelentsen veszélyt a tengerparti ingatlanokra...
  Szerencse kérdése :)

  VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.