április 26, 2007

Cigaretta


Tinédzser korom óta dohányoztam - egyetlen rövidebb periódust leszámítva - változó intenzitással ugyan, de többnyire dobozban kellett mérni a napi adagomat. Többször nekifogtam már a leszokásnak az utóbbi években: pár nap után mindig feladtam. Eddig.
Takapunára költözésünkkor elhatároztam, hogy most aztán végképp. Ma van a 20.-dik napja, hogy nem dohányzom.

Kimásoltam néhány különböző internetes forrásból, mit írnak a nikotin elvonás tüneteiről.


"A dohányzás megvonási tünetei különbözőek lehetnek, ezek közé tartoznak a gyakori éjszakai felébredések, a szédülés. Általában két héten belül a koncentrálóképesség csökkenése, négy héten belül ingerlékenység, agresszió, nyugtalanság és depresszió, két-három hónap múlva pedig az étvágy jelentős növekedése és kínzó éhségérzet a jellemző.
A súlygyarapodással mindenkinek számolnia kell, aki le akar szokni a dohányzásról, de ez átlagosan csak 3-4 kilogram pluszt jelent. Ez semmiképpen ne legyen elriasztó adat, hiszen a tüdő funkciók javulása miatt a mozgás könnyebben megy majd, és a 3-4 kg könnyen ledolgozható vagy enyhe kalória megszorítással leadható."

* * *

"A dohány bármilyen formában történő élvezete hozzászokással jár. A legtöbb esetben tolerancia alakul ki a nikotinnal szemben, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a dohányosnak egyre nagyobb mennyiségre lesz szüksége a kívánt hatás eléréséhez.
Ha a dohányzást abbahagyják, változó erősségű elvonási tünetek jelentkeznek. A tünetek rendszerint 5-7 nap alatt mérséklődnek, de néha hetekig is eltarthatnak. A testi tünetek többnyire a testhőmérséklet, a szívfrekvencia, az emésztés, az izomtónus és az étvágy változásaiból állnak, melyekhez pszichés tünetek - ingerlékenység, szorongás, alvászavar, fejfájás, fáradékonyság, hányinger és a dohány utáni vágyakozás - társulnak. A dohány utáni vágy hosszú ideig megmaradhat. A korábbi dohányosok 20%-ánál időnként még a dohányzás abbahagyása után 5 évvel is fellobbanhat."

* * *

"A fizikai függőség meglétét is sokan kimutatták: a leszokni kívánók zöménél elvonási tünetek lépnek fel (üresség-érzés, nyugtalanság, ingerlékenység, depresszió, levertség, evéskényszer); ahogy az agyban csökken a nikotin mennyisége, úgy nő a dohányosban a hiányérzet, a vágyakozás az újabb adag után. Gyakran úgy érzi, a drog nélkül nem is tud normálisan funkcionálni. A legtöbben csak azért gyújtanak rá a következő cigarettára, hogy megszüntessék a nikotinhiányból fakadó elvonási tüneteket. Paradox módon maga a cigaretta okozza azokat a tüneteket, amelyeket megszüntet. Az elvonási tünetek kb. három hétig tartanak, ezután már csak a pszichikai függőséggel kell számolni (ez azonban hosszú hónapokig, sőt, évekig elhúzódhat)."

Hát ez van: koncentrálóképesség csökkenése, nyugtalanság és depresszió, szorongás, alvászavar, üresség-érzés, levertség.
Hogy őszinte legyek pokolian érzem magam. Minden szóba jöhető forrás tanulmányozása - valamint leszokott dohányosok kikérdezése - után arra jutottam, hogy még legalább egy hét - tíz nap, amíg a nehezén túljutok.
Utána ismét lesz blog.
Addig viszont szépen csendben agonizálok.

20 megjegyzés:

  1. Sok sikert!

    Példaként, egy leszokás története:
    http://olahandras.blog.hu/tags/cigi

    VálaszTörlés
  2. Én saját szememmel láttam 1 hét alatt leszokni egy 35 éve dohányzót biorezonancia kezelés segítségével. Én sem hiszek ezekben a bio-hókuszpókusz biszbaszokban de a tény az tény. Ha van ilyen newzealandon, akkor egy próbát megér.
    Sok sikert és kitartást!

    VálaszTörlés
  3. Alvaszavar eseten nezzel America's cup-ot, minden nap ejfel utan 15 perccel kezdodik az egyes csatornan:-)

    VálaszTörlés
  4. Örülök,hogy újra volt mit olvasni a blogon. A leszokáshoz pedig sok sikert! Mellékesen én 15 év után most januárban szoktam le ;DDD.
    Gyurmo

    VálaszTörlés
  5. Drukk, drukk. 23 évig "szívtam" - a láncdohányos anyám által gyártott füstöt - brrrr. Kitartás!

    VálaszTörlés
  6. Hős személy vagy a szememben, én is többször próbálkoztam, sikertelenül.
    A dohányzásról leszokást segítő tanácsok adói rendre kifelejtik, hogy cigizni jó.

    És mégis abba kell hagyni.

    Tudom, hogy túljutsz rajta, drukkolok, párodnak remélem toleráns időszaka van!

    Pappito

    VálaszTörlés
  7. Ahogy totasz mondja: hajrá!
    Olyan szép az a hely, örülj, hogy van még friss levegő (ráadásul tengeri). A pesti pöfékelést itt nehéz elviselni.Még pár hónapig...
    Szóval csak kitartás!
    Tamra

    VálaszTörlés
  8. En Hiszek Benned!!

    Be Cool

    G.

    VálaszTörlés
  9. A dohányzásról a legkönnyebb leszokni: százszor sikerült már.

    VálaszTörlés
  10. Ha levegő változásra lenne szükséged/tek, kanyarodjatok Szöul felé! Garantáltan eszedbe sem fog jutni, hogy rágyújts...A május amúgy is az egyik leggyönyörűbb hónap és hely is van barátok számára mindig :)

    VálaszTörlés
  11. Ez elég gyenge kifogás, hogy miért nem írsz egy darabig. A depresszión segít, ha kiírod magadból a dolgokat. :)

    Mivel már sok évet buliztunk együtt én tudom jól, hogy milyen vagy mikor le akarsz szokni.
    Sok sikert és legfőképp kitartást mindkettőtöknek!

    VálaszTörlés
  12. Bakker, azért keményen kitört rajtad a mazo hajlam: költözés, leszokás, és a grafomán hajlamaidat is elfojtod.

    Szerintem azért nem írsz, hogy eltitkoljad, hogy szöges ágyon alszol, ciliciumot hordasz, és a mások által szívott cigikkel kisebb égési sérüléseket okozol magadnak.

    Hiába no, nehéz év ez a 2007 minden Új-Zélandinak, az ETNZ is csak harmadik a LVkupán...

    VálaszTörlés
  13. Sok sikert hozzá, ugyan nem dohányzom (néha társaságban egy szivar megesik), de maga az elhatározás is nehéz lehetett. Pláne megállni hogy ne gyújtson rá az ember. Kevesebb ember szokik le, mint amennyi elkezdi mostanában.

    VálaszTörlés
  14. Elsz meg Csanad??

    ETNZ mar a masodik helyen all, tegnap megvertek a Luna Rossat!:-)

    VálaszTörlés
  15. Meg az USA-t is, tehát az előfutamokat megnyerték.
    Akkor Csanád is lejöhet a szöges ágyról...
    :-D

    VálaszTörlés
  16. Csanád, lehetne a coming-out, hogy ez most itt behalt, vagy sem?

    VálaszTörlés
  17. hogy állsz a leszokás projekttel?

    hogy vagytok? remélem minden oké, nagyon elcsitultál, nekem meg újzéland hiányom van...

    ki tudja a mi utunk összejön-e oda...

    csak oda

    VálaszTörlés
  18. Megvan, hogy miért nem ír Csanád: A clickclickclick.com - on klikkelget, nem ér rá írni.
    De vajon Magyarországnak, vagy Új-Zélandnak nyomja a klikkeket?

    VálaszTörlés
  19. Én tavaly októberben csak ugy abba hagytam a dohányzást,több évtizedekig szívtam,most április van ,de meg őrűlök egy cigarettáért ,arról nem is beszélve ,hogy több suly fölösleg is rám jött,már már azon a határon tartok ,hogy rá gyújtok :(

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.