július 12, 2007

Tornádó és hírek

Csak egy kicsit kell kihúznom a lábam, és történnek mindenféle dolgok azonnal.
Példának okáért kedden volt az évszázad tornádóval körített vihara – illetve, ahogyan megfogalmazták "emberemlékezet óta a legnagyobb vihar" –, ami az Északi Szigeten pusztított, de kijutott belőle Aucklandnek is. Kriszti szerint elég vad volt, de azért félelmet nem keltett benne – ami azt jelenti: Takapunára nem jutott el a veleje. Volt még áramszünet is, és a céges parkolóban hagyott Toyota úgy beázott, hogy tegnap, amikor a reptérről hazafelé beszálltam, tocsogott a benne a víz. Nem mondom, hogy az idestova 20 éves autó tömítése tökéletes lenne, de eddig még sosem volt ehhez fogható problémája – ebből kiindulva nem akármilyen eső eshetett.
Láttam képeket összedőlt, meg a tornádó által megcsócsált házakról, s most, hogy gondoltam beszámolok róla hirtelen nem találtam semmi érdemlegeset az esetről, viszont egy csomó érdekes hírrel szembesültem.

Jöjjenek hát rövid híreim Kiwilandről, a teljesség igénye nélkül természetesen:

Két olajipari konzorcium harcol egymással az Új Zéland partjainál található tengeralatti olajmező kitermelésének jogaiért. Mind az amerikai ExxonMobil, mind az osztrák OMV vezette társulás megkapta a kutatási engedélyeket. Harry Duynhoven energetikai miniszter szerint éves szinten dollármilliárdokat jelenthet Új Zélandnak adók és jogdíjak formájában, ha beindul a kitermelés.

A tavalyi, holland házaspárral szemben erőszakoskodó két férfit majd egy év után jogerősen is elítélték: az erőszakot kitervelő fő vádlott életfogytiglant kapott, azzal a megkötéssel, hogy tíz évnél hamarabb semmiféleképpen sem szabadulhat; társa, a másodrendű vádlott megúszta kilenc évvel, úgy, hogy ebből legkevesebb 6 évet mindenképpen le kell ülnie. Ehelyütt hívnám fel a kiwi törvénykezés szigorúságára a figyelmet: ezeket a büntetéseket súlyos testi sértés, rablás és nemi erőszak miatt osztották ki.

Ijesztő és kezelhetetlen gyorsasággal nő az új-zélandi gazdaság – figyelmeztetett Michael Cullen pénzügyminiszter tegnap. A növekvő kereslet, a növekvő bevételek nyomás alatt tartják az inflációt, magasban tartják a banki kamatokat és veszélyesen túlértékelik a kiwi dollár árfolyamát.

11 megjegyzés:

  1. Szia Csanád!
    Ha van kedved, gyere játszani velünk a Blogtornán! :-)
    Üdv, Amby

    VálaszTörlés
  2. remélem a kiwi gazdaság nem akkor omlik össze, amikor végre odaérünk...

    Lassan nekiállunk a szervezésnek, ha minden jól megy, akkor a télen (itthoni télen) nekivágunk.

    Az eléggé kemény börtönbüntetés szerintem komoly elrettentő hatású, bár egyre többet hallani itthon, Kiwilanden járt turisták elbeszéléséből a romló közbiztonságról... nem tudom, hogy a kilencvenes évek elejének hetedik kerülete pesten hogyan viszonyul ehhez, én abban nőttem fel, nem is úsztam meg pofonok nélkül a csavargást.

    a négy és félmillióból mennyi ül börtönben és mi van a börtönviseltekkel, hogyan kezeli őket a társadalom? ha tudsz erről valamit, érdekelne. (nyilván nem cél, hogy bárhol is börtönbe kerüljön az ember, de ott elvből nem adnak lehetőséget a másutt börtönviselteknek. Nem, nem ültem, nem azért kérdezem:)

    VálaszTörlés
  3. na talán végre megszabadultam a hayloft nicknévtől és a gmailos varázslattal folytathatom

    VálaszTörlés
  4. Pappito: nem hiszem, hogy pont most menne gallyra a kiwi gazdaság, bár anomáliák a túl gyors növekedés miatt nyilván vannak.
    Ehelyütt jegyezném meg: érdemes siettni, esetleg kivárni - az Immigration mostanában kezdett bekeményeníteni.

    A börtönviseltek társadalmi beilleszkedéséről nincs egyelőre hitelt érdemlő, érdeklődésre számot tartó információm: de igyekezni fogok, ígérem.

    VálaszTörlés
  5. börtönügyben előre is kösz, érdeklődésem erősen teoretikus, úgyhogy ráérsz :)

    Az mit jelent, hogy az immigration kezd bekeményíteni?

    Ja, és mi az az eftpos kártya?

    VálaszTörlés
  6. "Ijesztő és kezelhetetlen gyorsasággal nő az új-zélandi gazdaság – figyelmeztetett Michael Cullen pénzügyminiszter tegnap. A növekvő kereslet, a növekvő bevételek nyomás alatt tartják az inflációt, magasban tartják a banki kamatokat és veszélyesen túlértékelik a kiwi dollár árfolyamát."

    Halvany gozom a gazdasagi mutatok jelentosegerol, de Romaniaban kvazi ugyanaz a helyzet, akar szo szerint idezhetnem amit te is ideztel :) azzal a kulonbseggel, hogy tenyleg toled kene idezzem, mert idehaza nincs kitol :P nagy ritkan veti fel nehany kosza hang, hogy kisse kontrollalatlan a helyzet es hogy nem kene felhotlenul orulni neki... legalabbis ez az en sejtesem es ezert sajnalom, hogy nem ertek hozza.

    VálaszTörlés
  7. Pappito: az Immigration bekeményítése azt jelenti, hogy úgy tűnik, sokalják az érkező bevándorlókat, és mintha kicsit próbálnák nehezíteni a letelepedést. Persze mindenfelől azt hallani, hogy a beáramló nagyszámú ázsiaikkal van bajuk, azért a nehezítés válogatás nélkül érezetei hatását: mostanában sokkal szigorúbban bírálják el az egészségügyi jelentést (volt olyan magyar srác, akinek a testtömeg indexébe kötöttek bele első körben, pedig csak testépítő volt), és amint hallom a munkatapasztalat igazolása során is kötekedősek lettek.
    Amint további, részletesebb információim lesznek, úgyis külön bejegyzést szentelek majd neki.

    Az Eftpos kártya olyan speciális kiwi bankkártya típus, ami a bankszámlához tartozik, és a tényleges pénzedet tudod költeni a segítségével. Leginkább a magyar bankkártyákkal (nem credit típusú) rokon. Itt ha Visa, Mastercard, Dinner vagy American Express kártyád van, akkor az minden esetben creditkártya, a számládhoz kötődő betéti kártya (debit) viszont a helyi eftpos rendszert használja. Ezeket a kártyákat a legtöbb esetben még a számlanyitáskor, a bankban elkészítik és nevesítik, a rendes creditkártyára 4-5 napot is várni kell, amíg kipostázzák.

    Eftpos New Zealand

    Tamás: sajnos az én közgazdasági ismereteim is hiányosak, ezért is óvakodtam különösebb kommentárt fűzni az ügyhöz.

    VálaszTörlés
  8. Itt van ni: http://belpol.transindex.ro/?hir=14840

    VálaszTörlés
  9. köszönöm a válaszokat, nagy segítség!

    szóval az az eftpos tulajdoképpen egy helyi debitkártya, ha jól értem

    VálaszTörlés
  10. Pappito: igen. Gyakorlatilag az.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.