február 19, 2007

Trade Me - Kereskedj velem!

Egyszer már megemlékeztem a Trade Me-ről röviden, hogy most ismét előrángatom, annak az kiwik életében betöltött szerepe az oka.
A Trade Me egy internetes aukciós ház - valójában az E-bay némiképp javított és az új-zélandi körülményekhez igazított változata.
Azok számára, akiknek nem lenne világos, miképp is működik egy ilyen weboldal: hatalmas, internetes piacot kell elképzelni, ahol a kiwik minden létező portékát hirdetnek. A hirdető közzéteszi eladandó holmijának ismertetését, főbb paramétereit, fényképét - szóval a lehető legtöbb információt. A Trade Me rendszere segít a kategorizálásban, és a legkülönbözőbb formájú hirdetésben. A hirdető/eladó ugyancsak meghatározza az induló-kikiáltási árat, aztán azt a minimális összeget, amennyiért már eladja (és persze van lehetőség egy un. Buy Now - azaz liciten kívüli, azonnali megvásárlást lehetővé tévő ár meghatározásának is), valamint az aukció időtartamát. Ettől kezdve reménykedik, hogy a Trade Me-t látogató tömegből majd csak lesznek, akiket érdekel a áruja, és ezek az érdeklődők egymásra licitálva a lehető legmagasabbra tornázzák az árat. Ha az aukció sikerrel zárult, a vásárló és az eladó is kap egymás adatairől egy értesítő e-mailt, aminek segítségével felveszik a kapcsolatot és immáron IRL (In Real Life - a való életben) lebonyolítják az adás-vételt. Mesélhetnék még azokról a szokásos vagy újszerű megoldásokról, amelyek a biztonságot szolgálják, de mert ezt itt nem techblog, eltekintek ettől.
Ami viszont igenis szót érdemel, az a Trade Me sikere, és hogy mennyire része a mindennapoknak.
Amikor azt írtam, hogy mindenki Trade Me-zik, még nem is láttam a statisztikákat - egyszerűen a saját tapasztalataimból, benyomásaimból indultam ki.
A kiwi aukciós oldalnak aktuálisan 1.487.000 aktív felhasználója van, ami a 4.1 milliónyi teljes populáció viszonylatában kell értelmezni. Átlagosan 35-40.000 felhasználó van online, ám a napi csúcs gyakran meghaladja a 60.000, míg jelenleg 757.470 élő aukció van a Trade Me-n.
Sokaknak egyébként a fő megélhetési forrása is a portál: cégek és magánszemélyek rendezkedtek be, hogy csak a Trade Me-n keresztül forgalmazzák árujukat; némelyik eladó 10.000-nél több sikeresen lebonyolított ügylettel büszkélkedhet.
A rendszer nemcsak műkődik, hanem kifejezetten jól működik.
Mi, amikor megérkeztünk, gyakorlatilag a Trade Me-ről rendezkedtünk be, a Trade Me-n találtuk a házat, amit bérelünk, a Trade Me-ről vettük az első bútorainkat, hűtőnket és Annamari a Trade Me álláshirdetés rovatában talált magának munkát.
Ha vételről vagy eladásról van szó, nagyjából a Trade Me, ami először a kiwik eszébe jut. A portál azonban nemcsak piactér: bérelhető lakást és házat éppúgy hirdet, mint állásokat, sőt a Trade Me tulajdona és társodala (bár szeparált oldal) a Find Someone - Új Zéland legnagyobb, legnépszerűbb és abszolút piacvezető társkereső webhelye.

Hosszan és régóta gondolkodom már, hogy mi lehet a titok, miért lett ennyire népszerű? Egyfelől nyilván szerepet játszik benne Új Zéland viszonylagos izoláltsága, és az, hogy a Trade Me-t szolgáltatásaiban, kezelőfelületében kifejezetten Kiwilandre szabták. Ez nyilván megmagyarázza, hogy az E-bay - bár nyelvi problémái nincsenek, ám képtelen volt elszakadni néhány bosszantó amerikai jellemzőtől, így például az irányítószámok megkövetelésétől, vagy az USA dollár használatától - miért nem tudott betörni és versenytárssá válni.
Ezek a valóban objektív szempontok nyilván sokat számítanak, én mégis a kiwik mentalitásában látom a siker fő forrását. Az új-zélandi alapvetően egyenes, szavatartó fajta: a Trade Me-t böngészve gyorsan kitűnik, hogy egész kevés a negatív visszajelzés, az emberek döntő többsége elégedett, mind vevőként, mind eladóként. A Trade Me-n sokkal nagyobb a bizalom, mint teszem fel az E-bay-en, ahol számtalan esetben elvárják az előre fizetést, míg a kiwi aukciós oldalon ilyet még nem is láttam.

Néhány alapvető tudnivaló a Trade Me használatáról (a wannabe kiwik számára, mert ők nem kerülhetik el, a használatát):
Regisztrálni csak új-zélandi vagy ausztrál címmel lehetséges, és csak 18 éven felülieknek.
A regisztráció ingyenes, ám ahhoz, hogy eladni vagy vásárolni tudj, fel kell tölteni egy minimális összeggel az egyenlegedet - ez mindenképpen ajánlatos (hitelkártyával pillanatok alatt megoldható).
Ha venni akartok, a licitálással érdemes az utolsó pillanatig várni - úgyértem az aukció lezárulta előtte utolsó percig.
Persze még egymillió apró trükkje van a sikeres trademezésnek, úgyannyira, hogy már külön kötet is foglalkozik vele: Trade Me, Your Ultimate Guide to New Zealand's Biggest Auction Site.

2 megjegyzés:

  1. a licitálással érdemes az utolsó pillanatig várni - úgyértem az aukció lezárulta előtte utolsó percig
    Ez mukodik az e-bayen, de nem a trade me-n:-) Ugyanis ha a ket utolso percben licitalsz, akkor automatikusan 2 perccel hosszabbodik a zaras, tehat nem egyszeru elhalaszni valaki elol a portekat. Es ez persze jo az eladonak, mert meg feljebb tolja az arat.
    http://www.trademe.co.nz/Help/PopUp.aspx?help_id=230

    VálaszTörlés
  2. Nem feltétlenül automatikusan; az Auto-extend-et az eladónak kell külön beállítania.
    Nekem egyébként még akkor is bejött ez a taktika, ha be volt állítva ez a feature: valamiért az emberek időnként nem frissítenek elég gyorsan, vagy már elégedetten hátradőlnének, ilyenkor lehet hasznos.
    Persze nem garantálhatom, hogy mindig minden körülmények között sikerül...:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.