szeptember 22, 2008

Közvélemény-kutatás

A Nielsen végzett legutóbb közvélemény-kutatást: 1130 választó véletlenszerű (de súlyozott mintán végzett) választópolgár megkeresésével (a hibahatár 3,3%) a Fairfax Media megrendelésére. A Fairfax Media nem mellesleg az egyik legnagyobb legnagyobb ausztrál média konzorcium, itt a Zátonyon a legnagyobb napilap – New Zealand Herald –, és például a TradeMe tulajdonosa.

Az eredmény:

A pártok támogatottsága (zárójelben az elmozdulás az előző felméréshez képest):

– National: 52.0% (-2.0%)
– Labour: 34.0% (-1.0%)
– Green: 5.0% (+1.0%)
– NZ First: 3.0% (nv)
– Maori: 3.0% (+1.0%)
– United Future: 0.0% (nv)
– ACT: 1.0% (nv)
– Progressive: 0.0% (nv)

Várható képviselői helyek a parlamentben:

– National: 66
– Labour: 43
– Green: 6
– NZ First: 0
– Maori: 6
– United Future: 1
– ACT: 1
– Progressive: 1
– Összesen: 124

Jól látható, hogy a külügyminiszterünk, Winston Peters pártfinanszírozási botránya gyakorlatilag az NZ First párt teljes bukását hozta magával: sem pártlistán, sem egyéniben nem tudnak a mostani felmérések szerint képviselőt juttatni a parlamentbe. A Nielsen szerint egyébként a Nationalnak egyedül is meg lesz a kényelmes többsége a parlamentben, de azon azért nagyon meglepődnék, ha nem kötnének koalíciót az ACT-el – ami összetartozik az összenő.
Ennek ellenére a választások még koránt sincsenek lefutva: egyfelől a Nielsen is mért 21%-nyi bizonytalan szavazót, másfelől még hét hét van hátra a voksolásig. Noha a National vezetője nem győzte megjegyezni, hogy Új-Zélandon még sosem győzőtt egyetlen sem párt sem abszolút többséggel (50%+), én nem tartom kizártnak, hogy ez most sem fog megtörténni. Ha a National mindenképpen koalícióra kényszerül, az ACT-en kívül a United Future és esetleg a Maori Párt lehetnek a társai.

A jobb felül látható aktuális eredmények több közvélemény-kutatás kombinált eredményeit tükrözik: a pontos metódus megismeréséhez kattintsatok rá.

3 megjegyzés:

  1. Ez valami magyar betegseg, hogy ennyit foglalkozol a politikaval?

    VálaszTörlés
  2. Kedves Csanád
    bár már egyszer írtam nem tudom miért nem jelent meg megjegyzésnek.
    Csak egy kérdést szeretnék feltenni, hogy a blogajánlódban az egyik blog (jan-os.blogspot) nem publikus, tehát csak meghívóval lehet megnézni.
    A kérdésem csak annyi hogy véletlen nem a Bolvári János írja azt a blogot??,
    Bár én Jánost személyesen sajnos nem ismerem, csak egy városban éltünk, itt magyarországon, szívesen elolvasnám az írásait.
    Köszönöm a válaszod előre is.
    B. from hungary

    VálaszTörlés
  3. Hobe: lehet. Bár azért mégiscsak a jövőnkről van szó.

    B: bocsánat, igazad van. Máris leveszem Janost - meg akkor került fel, amikor publikus volt a blogja. Egyébiránt a blog gazdája nem Bolvári, hanem Galántai János.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.