május 08, 2009

Kivándorlókat büntet az egészségbiztosító

Akár százezer forintos bírságra is számíthatnak azok a külföldön dolgozó magyarok, akik biztosítással rendelkeznek. Az egészségbiztosító azokat bünteti, akik április 30-ig nem jelentették be a változást, függetlenül attól, hogy az érintetteket senki nem tájékoztatta.
Csak szólok, hátha nemcsak nekem újdonság. A teljes cikk a Figyelőneten olvasható.

10 megjegyzés:

  1. Tegnap meg mashogy nezett ki a fn oldlon a cim, konkretan ez volt benne:
    http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=90095154&t=9027804


    Most akkor mi van pontosan? Hogy buntetnek meg, ha nincs magyarorszagi lakcimem? Konkretan mit es kinek kene meg bejelentenem?

    VálaszTörlés
  2. Sokszor leírtam már, de itt is közzéteszem:

    mi, akik úgy jöttünk ki, hogy még nem volt semmilyen hivatalos papírunk, munvalállalás, vagy akármi, egyszerűen fizikailag képtelenek voltunk kijelentkezni. Ahhoz, hogy ezt megtegyük, vagy letelepedési engedélyre, vagy ilyesmi kaliberű dokumentumra lett volna szüksége az apehnak, még egy WP sem elegendő, de persze nekünk még az sem volt.

    Az egyetlen megoldás az volt, hogy a napi 145 forintos önellátó alap egészségügyi díjat fizessük, addig az egy-két évig, amíg a megfelelő iratok a kezünkben nem lesznek.

    Bővebben erről itt: http://www.apeh.hu/adoinfo/jarulek/eujar_090205.html?query=T1011

    Ezért mi nem vagyunk se biztosítással nem rendelkezők, se levegőben lógók - önellátók vagyunk, akik fejenként évi 50 000 ezer forinttal megvásárolták azt, hogy békén hagyja őket az egészségpénztár.

    VálaszTörlés
  3. Imma: egyszerűen fizikailag képtelenek voltunk kijelentkezni.Mi volt a problema? Bementem, kitoltottem a lakcimjelentot, beklikkeltem az ideiglenesen kulfoldon tartozkodast, oszt' kaptam egy ures lakcimkartyat. Nem kertek hozza semmilyen papirt.
    Be is tudom mutatni a kapott papirokat a pokerpartin, ha kered:-)

    VálaszTörlés
  4. hobe,
    mint köztudott, magyarországon nemhogy a hivatalok nincsenek kapcsolatban egymással, de még egy bizonyos hivatal sincs saját magával (pl. dél-budapesti apeh a pest megyeivel).

    Az önkormányzatnál gond nélkül ki tudtunk jelentkezni. ez azonban az égvilágon semmit sem jelent a következő hivataloknál: Egészségbiztosító, Apeh, Vám- és Pénügy, Népességnyilvántartó, NyUFIG, Gyámhatóság... és még sorolhatnám napestig.

    Szóval mindenkinek egésszégére, aki úgy gondolja hogy egy lakcím-kijelentkezéssel megtette, amit a világ vár tőle, de az a sajnálatos helyzet hogy baromira nem.

    Szkúzi.

    VálaszTörlés
  5. itt a helyzet a következő: EU-n kívül, jelenleg olyan országban három és fél éve, ahol a mostani szabályozás szerint soha nem kaphatok residency-t, állampolgárságot pláne nem, munkavállaló vízumom van, ennyi. biztosítási jogviszony nem létezik, semmiféle társadalombiztosítás nincs. na erre mondta azt otthon a hivatal, hogy "heeh"? nem lettem okosabb, hogy akkor most mit lépjek fizetni nem akarok, mert három éve még csak nem is jártam Európában, nem értem, hogy miért kellene fizetnem olyan ellátásért, amit nem szándékozok igénybe venni. vagy ez állampolgársági adó? gondolom, ha hazalátogatok, levágnak. át kellene iratnom valaki másra a bankszámlámat, mert még jön valami inkasszó. jóég tudja. tökmindegy, csak legalább valami elfogadható választ tudnának adni, hogy akkor most mi merre mennyi?!

    VálaszTörlés
  6. Hat ennek tenyleg jo lesz utana neznunk nekunk is, mert nem teljesen egyertelmu :-/ Amikor Koreaba mentunk ki, akkor szoltunk a hivataloknal, bar tuti nem eleg helyen, viszont most, hogy EUn belulre koltoztunk nem volt meg modunk kozolni a valtozast. Jo, hogy feljott a tema, mert pont egy het mulva megyunk Mo-ra 1 hetre, utanajarunk mi is. Cheers

    VálaszTörlés
  7. Valaki megirhatna az okossagot! Akkor most mi van? Mit kell csinalni? Hogy buntetnek meg, ha nincs magyar allando lakcimem es fogalmuk sincs rola, hogy hol vagyok?

    VálaszTörlés
  8. 1. Sztem, ez nem ellenunk (marmint a kintlevok miatt) van, hanem sajna ez minden olyan magyar allampolgart (eljen az otthon v. kulfoldon) erint, aki TAJ kartyaval rendelkezik, de nem fizeti senki utana a TB. jarulekot.
    APEH: "aki nem biztosított és egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen sem jogosult".2. Aki, biztositasi jogviszonnyal rendelkezik (pl. Mi a kint elok akik PR-rel, utlevellel es sztem a 2 evesnel hosszabb WP-vel rendelkezok is, hiaba allitja az APEH, hogy nem), annak bejelentesi kotelezettsege van.

    3. Ha nem jelentik be azok az emberek, akkor azt otthon ugy veszik, mintha otthon elnel es nem fizetned be - a szerintuk jogosan kirott - jarulekot.

    4. Ebben az esetben, nem teljesited a torvenyben/jogszabalyban leirtakat es ha raadasul meg a hataridonek sem tettel eleget, akkor az otthoniakkal egyutt megbuntetnek.

    Sztem ennyi, de lehet, hogy tevedek...

    u.i.: Amugy, ez sztem teljesen fuggetlen, hogy van-e valakinek allando lakcime otthon vagy nincs. A ketto nem zarja ki egymast.

    VálaszTörlés
  9. http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_NYOMTATVANY/ENYOMTATVANY/T%C3%81J%C3%89KOZTAT%C3%93%20%C3%89S%20BEJELENT%C5%90LAP%20K%C3%9CLF%C3%96LD%C3%96N%20BIZTOS%C3%8DTOTTAKNAK%202009.V04.PDF - 3-as pont, nem EGT államban végez kereső tevékenységet (pl. NZ) és Mo-on lakóhellyel RENDELKEZIK. Azt viszont nem találtam, mi van, ha NEM RENDELKEZIK Mo-on lakhellyel.

    http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBELLAT/EUELLATASOK/GYIK.PDF ebből max az 5-ös pont lehet érdekes valaki számára közületek.

    Ha ez segített valakinek valamit.

    VálaszTörlés
  10. Megnéztem most ezt a cikket is abban az áll, hogy ez a változás most azokat érinti, akik EGT államban dolgoznak. Nagyrészt EU.
    " A mostani módosítás azokat érinti, akik külföldön biztosított (EGT-tagállamban vagy olyan országban, amellyel kétoldalú megállapodása van hazánknak). A változtatás oka, hogy az uniós szabályok nem engedik a kettős járulékfizetést."

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.