november 10, 2006

Double Bullshit

Kétszeres baromság, hogy mást ne mondjak.
Először is itt van az páratlanul hülye döntés, amit az NZQA (New Zealand Qualifications Authority) - az oktatásban szerzett képesítésekért felelős szervezet - hozott a minap, miszerint a jövőben - egyes esetekben - az írásbeli vizsgákon elfogadható az sms nyelvezet. Az angol egyébként is betegesen vonzódik a rövidítésekhez és szóösszevonásokhoz, ez persze az sms-ezésben és az interneztezésben teljesedik ki, olyanféle módon, hogy:

- C u l8r (dekódolva: See you later)
vagy
- gr8t (dekódolva: Great)


Ráadásul ezek a nyelvi szörnyszülöttek még csak nem is egységesek, hanem szubkultúránként vagy közösségenkét változnak, gyakran hosszú fejtörést okozva a megfejtésüket illetően.
Úgy tűnik, a korom haladtával egyre konzervatívabb leszek, mert csak egyetérteni tudok David Farrarel, aki teljesen jogos felháborodásnak ad hangot az ügy kapcsán.
Tisztelem és becsülöm a nyelvi evolúciót - létjogosultságát sem akarom kétségbe vonni -, de már a pongyola fogalmazást is nehezen tűröm, az sms-szleng pedig egyenesen taszít - a helyesírás és ezzel a nyelv egyik szépségnek kihalását vetíti előre. Az sms-szleng létrejötte és használat egyetlen környezetben értékelhető - ez pedig az smsezés, ahol a szöveg mérete korlátozott. No jó... És állja meg helyét az internetes csevegésben, ahol a gyors, valósidejű kommunikációt segíthetik az efféle rövidítések.
De könyörgöm, a mindennapi írásos kommunikációt nincs értelme feláldozni a rövidítések oltárán, a torz betűkapcsolatok használatával magát az írást gyalázzuk csak meg, nem beszélve, hogy hülye visszalépés ez a javából.
Nem evolúció, hanem devolúció.
A betűírás fontos előrelépés volt az írás-olvasás történetében, létrejötte tette lehetővé gyors elsajátítását. Hogy mennyire lehetett nehéz írnokká válni az ősi Egyiptomban a hieroglifák korában, azt nem tudom. Az viszont tény, hogy a kínai szóképírás - sőt még az egyszerűsített verziója is - pokol a kínai gyerekek számára. See, aki tizenegy éves korában érkezett Új Zélandra, már nem tud az anyanyelvén írni vagy olvasni, ami a jelek bonyolultságát, de méginkább sokaságát tekintve egyáltalán nem csoda.
Az sms-szleng pedig pont ebbe az irányba hat, a betűk és betűkombinációk önálló jelentéssel való felruházása már most sem különbözik nagyon a szókép írástól, in extremis víve a tendenciát, a következő generációnak már ezerszám kell megtanulnia az ASAP, 404, GR8, 8, RTFM szerű izék jelentéseit - csakúgy, mint most a kínai írás esetében -, hogy lassan elfelejtsék, nemcsak a szavak helyesírásának, de a betűk önálló használatának a módját.

A párhuzam pedig letagadhatatlan.

Két kopasz, színes leplekben kuporgó kínai - korokkal ezelőtt - egy kolostor cellájában azon törte a fejét, hogy meg kéne örökíteni mennyi döglött macskát, és selyemhernyót kaptak az adott hónapban ajándékba, a kényelmetlen elszámolási viták elkerülése végett. Az írás pont kapóra jött volna, de pechükre azidőtájt ezt még nem találták fel. Sebaj gondolták, majd ők. És nekiláttak:
- Mondjuk legyen a döglött macska jele, ez - dörmögte az egyikük, és cirkalmas krikszkraszkot rajzolt a porba. - Ez pedig az ajándéké.
Újabb cirkalmas rajz. A másik, nevezzük Wongnak, elgondolkodott:
- Nabazmeg...
- Igazad van - derült fel az első. - A nabazmeg jele így nézzen ki.
- Nem rossz - csóválta meg fejét Wong, mert a nabazmeg jele tényleg tetszetősre sikerült -, de ez így kicsit sokáig fog tartani. Számításom szerint van vagy ötvenezer szó, aminek ilyén izét...
- Betűt - vágott közbe az első.
- Szóval ilyen betűt kell kitalálnunk - fejezte be Wong.
- Nem baj, nem egy nagy szórakozás, de telik vele az idő.

És idejük persze tényleg volt, azóta meg emiatt szív másfélmilliárd ember.
Ezzel szemben a Földközi-tengernek nevezett pocsolya szélén páran úgy gondolták, hogy nekik bizony nem ennyire ráérős, és invenciózus módon előálltak a betűírással. 50 ezer jel helyett pár tucat. Bingó. Az elképzelés bevált az elmúlt pár ezer évben, csöppnyi visszalépésnek érzem most, hogy kezd divatbajönni a szóképírás.
Mert most még nagyjából tudja az ember, hogy az ASAP az As soon as possible rövidítése, és remélhetőleg azt is tudja, hogy miképp kell leírni. Ám ha hagyjuk az NZQA megengedő gyakorlatát elhatalmasodni, akkor könnyen eljutunk odáig, hogy már nem tudjuk, hogy az Amilyen gyorsan csak lehet kifejezést miért ASAPnak kell írni - ki a rosseb emlékszik, hogy a döglött macska jele miből alakult ki?

Szóval elég nagy baromság ez így, ahogy van, de Magyarországon még sikerült rátercelni. Az SG.hu informatikai és tudományos portálon, az MTI-re hivatkozva jelent meg híradás erről az új-zélandi ostobaságról, ám úgy tűnik, valaki vagy az MTI-nél, vagy az SG-nél nem szeret olvasni, csak írni - láttunk már ilyet -, mert annyira nem nevetséges a helyzet, illetve pont nem úgy, ahogyan ők tálalják.
Az NZQA közleményében ugyanis az szerepel, hogy az engedékenység csak bizonyos esetekben áll fent, mondjuk matematika, fizika, vagy kémia vizsgákon. Amikor az angol nyelv ismeretéről kell számot adni, akkor persze továbbra is tiltott. Tehát az SG.hu által felhozott Hamletes példa még véletlenül sem állja meg a helyét, ahogyan történelem dolgozatban sem engedélyezik ezt a - minden formájában - ökörséget.
Szóval éljen a hiteles tájékoztatás, megint egyszer. A bulvárízű, hamishírek áradatához hozzászokom lassan, és bizonyos médiáktól akár természetesnek is veszem. Az SG-t eddig többre tartottam.

4 megjegyzés:

  1. Kedves Csanád!

    A kínai írásJEGY-ek kialakulásának történetéről alkotott teóriád egy ideig vicces olvasmány. De szerintem értelmetlen dolog a latin-betűs, egyáltalán a betűírás magasabbrendűségével érvelni.
    A kínai kultúra - szerintem - meghatározó része az írás. Igazad van, nehéz megtanulni. De mindennek megvan a kulturális alapja, és ha nem ragadod ki az írás elsajátításának képességét a környezetéből, akkor még értelme is van.

    Másrészt írásJEGY, nem írásJEL. írásjel a pont és a veszző.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gábor!

    Való igaz, hogy a nyelvi pongyolaság mellett törtem lándzsát, miközben elkövettem a hibát én is: írásjegy és írásjel tényleg nem ugyanaz. Mentségemre szóljon, nem tudományos igényű értekezésnek szántam, és a szövegem dinamikáját tekintve talán nem zavaró vagy félreérthető, ahogyan fogalmaztam.
    Mielőtt rátérnék tartalmi vitára, szeretném azért - mintegy mentegetőzésképp - megjegyezni: nem hiszem ám, hogy az írás (bármilyen írás), úgy lett volna feltalálva, ahogyan szatirisztikusan megfogalmaztam.

    Most pedig, a félreértések elkerülése végett: távol áll tőlem bármiféle kultúr-rasszizmus. A kínai kultúrát eszemben sincs lebecsülni vagy alacsonyabbrendűnek gondolni. Sőt.

    Azonban pusztán egy megoldás ősi, vagy kultúrálisan értékes volta miatt hiba lenne nem belátni, hogy van hatékonyabb, a célt jobban szolgáló verzió.
    És fenntartom - a gondolatok, a nyelv rögzítésének hatékonyabb módja a betűírás (bármilyen betű/hangírás, nem feltétlenül a latin-betűs), mint a szóképírás.
    Anélkül, hogy az agyagtáblák múlhatatlan érdemét tagadnám, a papír mégiscsak egy jobb megoldás szövegek rögzítésére, és nyilván lesz/van mégjobb médium.

    VálaszTörlés
  3. Nem gondoltalak kultúr-rasszistának! Azt sem gondoltam, hogy tényleg így képzeled az írás "feltalálálását". Csak a szatírát éreztem túl soknak...

    Végül is igazad van... a kínai írás elsajátítása nem igazán egyszerű. Ráadásul a számítógépek, mobiltelefonok térnyerésével egyre több diák felejt el írni... ez persze sarkított kijelentés. De pl. ez Tajvanon az egyetemistáknál megfigyelhető... majd írok erről egy bejegyzést, és belinkelem.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm. Kifejezetten érdekel a téma, úgyhogy várom az erről szóló cikket.
    Igazándiból az lepett meg, amikor kiderült, hogy See barátom már sem olvasni, sem írni nem tud kínaiul, holott a szüleivel még most is így beszélnek otthon. Ő 11 éves volt, amikor Kínából Új Zélandra költöztek, a példája ezért esetleg sántíthat, de most megkérdeztem Bee Choo-t, aki szintén kínai és csak 10 éve él itt.
    Szégyen vagy sem, már ő sem nagyon tud kínaiul olvasni, azt mondja az írásjegyek jelentős részére nem, vagy nem pontosan emlékszik.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.