november 06, 2006

Guy Fawkes Night - Remember the 5th of November

1605 november 5-én, egy csoportnyi katolikus angol nemes Robert Catesby vezetésével I. Jakab királyt gondolta felrobbantani, az egyszerűség kedvéért az angol parlamenttel együtt. Jakab művelt uralkodó volt, a parlament alsóházával való folytonos vitái között még arra is maradt ideje, hogy Daemonologia címmel könyvet írjon, majd kishíjján csődbe vitte az angol királyságot.
A lázadók azonban nem ezért, hanem protestáns hitéért és az anglikán egyház megszilárdításáért tett erőfeszítései miatt csempésztek úgy harminchat hordónyi jó minőségű puskaport a parlament alatt bérelt pincehelységbe, hogy azután elbukjanak egy levélen, amely egy királyhű lordot próbált figyelmeztetni: aznap okosabb lenne távolmaradni a politikától.
A merénylet meghiúsult, az összeeskövőket elfogták és kivégezték, különösképp egy Guy Fawkes nevű zsoldos fázott rá az egészre, akit tettenértek az ominózus pincében, s egy darabig egyedüli gyanusítottként kellett elszenvednie a középkorban szokásos, oly barátságtalan kérdezősködést, aminek a végén nyilván kifejezett megváltásnak értékelhette a felakasztását követő felnégyelést.
Ámbár Guy Fawkes - aki Spanyolroszágban Guido néven szélhámoskodott - sem szellemi atyja, sem vezére nem volt a Puskaporos Árulásnak nevezett eseménynek, valahogy mégiscsak úgy hozta a sors, hogy róla nevezték el az éjszakát, amit az angol birodalomban (illetve a maradványában) azóta is megünnepelnek.
A sikertelen merénylet évfordulóján - Guy Fawkes Night vagy Fireworks Night - már napközben elkezedenek petárdázni a jónépek, de állítólag van ahol szalmabábot hordozó gyerekek járnak házról-házra pénzt kéregetni, mondván: Penny for the guy.
Akárhogyan, Új Zélandon ebből csak a petárdázás dívik, az viszont nagyon - tegnap délutántól kezdve késő éjszakáig ment a tűzijátékozás, úgyannyira, hogy estére komoly lőporfüst felhő gomolygott az utcán. Jópofa volt egyébként.
Ebből is látszik, hogy az angolszász pragmatikus népség, nem állami pénzen durrogtat, inkább megoldja magának, és a látványos végeredményt tekintve azt hiszem ez jóval szórakoztatóbb is.

És végül álljon itt az estéhez köthető rigmus, mintegy kultúrtörténeti érdekességképp:

Remember remember the fifth of November,
Gunpowder, Treason and Plot,
I see no reason why gunpowder and treason
should ever be forgot.
Guy Fawkes, Guy Fawkes, 'twas his intent
to blow up the King and the Parliament.
Three score barrels of powder below,
Poor old England to overthrow:
By God's providence he was catch'd
With a dark lantern and burning match.
Holloa boys, holloa boys, make the bells ring.
Holloa boys, holloa boys, God save the King!
Hip hip hoorah!

1 megjegyzés:

  1. Ne feledd, ne feledd az összeesküvést, és november 5. napját. Nincs okod feledni, emléket temetni. Őrizd az emléket tovább.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.