december 06, 2006

Mikulás

A hagyományos Mikulás ünnepség ismeretlen felénk, december 6.-án nem hoz a Télapó semmit. Hovatovább, a legtöbb kiwi még csak nem is hallott róla, hogy Európában ilyesmi ünnep dívik.
Tényleg. Dívik? Európai ünnep vagy magyar?
Viszont karácsonykor meg nem Jézuska felelős az ajándékokért, hanem a Mikulás - vagy ahogyan felénk hívják: Santa Claus.
Az alábbi példányt a Queen Streeten fényképeztem, a helyi legendárium szerint már évtizedek óta megvan (persze azt hiszem nem pont ez a darab).


10 megjegyzés:

  1. Ezekszerint nektek is eszetekbe jutott, hogy Mikulas napja van...sajnos nekunk sem hozott iden semmit :( En ugy tudom, hogy nem nagyon unneplik mashol dec. 6at, mint mikulas napjat. Egyedi talalmany ez is :)

    VálaszTörlés
  2. Krisztinek azért hozott egy nyári cipőcskét, meg egy hatalmas halom édességet:)
    Azt tudom, hogy angolszász országokban nem ünnep, és nyilván Ázsiában sem; csak abban nem vagyok biztos, hogy mondjuk mi a helyzet Közép-Európával vagy Németországgal.

    VálaszTörlés
  3. Nekem csokit hozott a Mikulás.

    Amúgy jellemző, hogy az Ungarische "ünnepek" nem terjednek szét a világban, de még az EU ban sem, ellenberger a Valentin day már akkora esemény itt a Kárpát medanszban is, hogy csak na.
    A kereskedők meg dörzsölik a tenyerüket...

    Remélem a hálaadás még egy darabig nem lesz nemzeti ünnep itt...
    :-)

    VálaszTörlés
  4. Felmérések szerint mi (szegény) magyarok Mikuláskor kb 1 milliárd forintot költünk csokira. Ezt hallva furcsa, hogy a csokigyárak nem kezdték el reklámozni ezt az ünnepet a többi országban.

    VálaszTörlés
  5. Közvetítő kultúra/nyelv hiányában ez nehézkes. Azzal ugye nem mi rendelkezünk.

    VálaszTörlés
  6. Az egész csak azért érdekes, mert nem vagyok benne biztos, hogy másutt nincs. Talán Németországban...
    Vagy a gyufa, dinamó és C vitamin mellett a Mikulás ünnep is magyar találmány lenne teljesen?
    A Valentine-nap errefelé is megvan, viszont Hálaadás meg nincs, amin azért elcsodálkoztam egy kicsit, lévén mégiscsak angolszász országban élünk.

    VálaszTörlés
  7. A Mikulas a Queen St Victoris St sarkon tenyleg mar regota meglehet mert immar ez a 4. teli szezon amikor latom. Es valoszinuleg mindig ugyanaz a darab. Jo azonositasi pontok a sok mozgastol igencsak megvisselt szem es a beinto ujj.
    Bandi

    VálaszTörlés
  8. Maori mitologiaval es vallassal azert ovatosan. A kovetkezo kepzelt story valoszinuleg nem lehet messze a valosagtol.

    "A maorik kivetodtek NZ partjaira, iziben felfaltak egy tucat kiwi-t hogy egy kicsit szinesitsek mar honapok ota emberhusbol es halbol allo etrendjuket aztan szanaszet hevertek es vegre elveztek hogy ugy tudnak aludni, hogy kozben nem kell veszettul kapaszkodni imbolygo lelekvesztoikbe hogy megelozzek a tengerbe esest.

    Aztan felkeltek a noket elzavartak gyokereket es bogyokat gyujteni a ferfiak fele meg elment moa-t es kiwi-t kergetni a masik fele meg elment "felfedezo utra" es egy jot szunditottak ketszaz meterrel odebb.

    Az elet szep lassan beindult. Mar kepesek voltak minden allatot elejteni ami lasabban szaladt mint ok es megtanultak eleg egyertelmu jelekbol (elhullott komak) hogy melyik gyoker vagy noveny eheto es melyik nem. Persze a taplalkozasuk meg mindig eleg szegenyes volt igy idorol idore fel kellett dobni egy kis emberevessel. A 1-2 napja eltemetett hulla kiasasa es falatozas belole (figyeled a hasonlosagot a hangi-val?) nem volt ritka es meglepo de a frissen leolt ellenseg vagy gyengebb koma is csemegenek szamitott. Ja! Es szerettek vert is inni hozza.
    ("The dreadful Maori custom of exhuming and eating buried human bodies was also a Fijian custom. Elsdon Best"
    lasd meg:
    "Captain Cook",
    "Edward Tregear",
    "The Maori Race New Zealand, 1904",
    "The American Antiquarian, vol. XXXII, 1910",
    "Cannibalism and Human Sacrifice, pp. 197-199",
    "Daniel Henry Sheridan"
    es meg sok egyeb helyen.)

    Szoval igy telt az eletuk amikor egy szep nap egy maori gyerek odament az apjahoz es ezt mondta neki:
    "Figyelj apu! Estenkent nezem a csillagokat es figyelem a jarasukat, evszakrol evszakra figyelem az erdo valltozasat es a madarak vandorlasat es azon gondolkodom hogy hol lehet nagyapa mert mar vagy 2-3 honapja nem lattuk. Apu! Mi az elet ertelme honnet jovunk es mi a celunk ezen a vilagon? Milyen felsobb erok iranyitjak es vedik az eletunket?"

    Az apa megallt a fa wahaika (egymas utlegelesere hasznalt harci valami. Nem sodrofa mert az egyenes.) farigcsalasaban es igy valaszolt:
    "Baszod itt az idomet budos kolke ahelyett hogy gyokereket gyujtened anyaddal."
    Es mergeben azon nyomban kettehasitotta a gyerek fejet a felkesz wahaika-val. Aznap este finom zsenge hust vacsoraztak pedig a ferfiak nem mentek vadaszni.

    Aztan telt mult az ido es elokerult a masodik, kissebbik fia is. A fiu ezt kerdezte:
    "Figyelj apu! Estenkent nezem a csillagokat es figyelem a jarasukat, evszakrol evszakra figyelem az erdo valltozasat es a madarak vandorlasat es azon gondolkodom hogy hol lehet nagyapa meg a batyam mert mar nagyon regen nem lattuk oket es valami rossz erzes kerulget estenkent elalvas elott. Apu! Mi az elet ertelme honnet jovunk es mi a celunk ezen a vilagon? Milyen felsobb erok iranyitjak es vedik az eletunket?"

    Az apa leult es elgondolkodott. "Megsem uthetem agyon ezt a kis fattyut. O az utolso fiam es legalabb kilenc honap egy uj eloallitasa. Inkabb lerazom gyorsan valami hasonlo hulyeseggel mint amit kerdezett."

    Es igy valaszolt:
    "Na ide figyelj! Kezdetben nem volt semmi aztan egyszercsak ugy lett minden majd idovel ide jottunk erre a kibaszott szigetre ahol meg egy elcseszett emlos allat sincs rajtunk kivul. Azota meg itt elunk. A dedapad nem kerdezett ilyen hulesegeket az ukapadtol es en sem kerdeztem ilyet nagyapadtol mert o sem kerdezte az o apjat. Remelem te viszont boldog leszel a valaszommal es tovabbadod ezt a tudast majd a te gyerekeidnek, de nem kerdezel engem tobbet mert kette hasitom a fejedet a wahaika-mmal. Takarodj anyadhoz es menjetek gyokeret gyujteni."

    A fiu eleg okos volt ahoz, hogy villamgyorsan felpattanjon, az anyja utan rohanjon, es soha tobbe ne kerdezzen. Ha meg ot kerdeztek az eletrol, letezesrol es tulvilagrol akkor buszken tovabbadta amit az apjatol hallott majd elhajtotta a sunyiba a kerdezoskodot."

    Hat valahogy igy szulethetett a maori mitologia. Persze jogosan kerdezheted hogy akkor megis miert oly szines es nepes a XX-XXI. szazadban maori mitologia? Miert van annyi isten es felisten meg szines teremtestortenet? A valasz egyszeru. Mert XX. szazadi.

    Bovebb (a bovebb it egy kicsit furcsan hangzik) es szerintem eredeti info talalhato a http://www.sacred-texts.com/pac/mrm/index.htm oldalon a "MAORI RELIGION AND MYTHOLOGY" cimu muben EDWARD SHORTLAND-tol (LONDON: LONGMANS, GREEN, AND CO.1882.)

    Bandi

    VálaszTörlés
  9. Bocsi az elozo commentet a "Tapu az autópályán" bejegyzeshez akartam postolni. Tegyetek at vagy fogyasszatok elvezettel innet.
    Bandi

    VálaszTörlés
  10. Jó lesz ez itt is...:) Köszönöm...:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.